NYHETER 2020-05-08 KL. 11:30

Alex fixar corona-provtagning på hjul

Av Hege

Alex fixar corona-provtagning på hjul

EN AV TRE. Bussarna för provtagning finns nu i Älvsjö, Upplands Väsby och i Okvista i Vallentuna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Om vi vill kunna testa 100 000 personer i veckan för Covid-19, hur ska det gå till? Alexander Stendahl kom på en lösning – men det är få som upptäckt den.

Till vardags driver Vallentunabon Alexander Stendahl IT-företaget Infosolutions. Företaget har en lösning för remisser och provsvar som sker elektroniskt.
– Vi märkte att Folkhälsomyndigheten behövde hålla på med pappersremisser för covid 19-tester så vi gjorde en pro bono och byggde upp ett system för dem på en vecka, berättar Alexander Stendahl.

Anställda inom vård och omsorg som har symtom på covid-19 skulle kunna gå till jobbet om de visste att symtomen berodde på nästäppa eller pollenallergi. Därför vill nu myndigheterna underlätta för den gruppen att ta prover.
– Det är inte viktigt att hitta de som är smittade, utan de som inte är smittade. Den som vet att man inte är smittad behöver inte sitta i karantän i två veckor utan kan ta en pollentablett och gå tillbaka, säger Alexander Stendahl.

Han började fundera. Laboratorierna skalar upp för att kunna analysera mer – men vem ska ta själva proverna?
– Vem möter patienten? Om vi ska ta 100 000 tester i veckan måste vi lösa det på ett annat sätt än på vanliga vårdcentralen, säger Alexander Stendahl.

För att nå ut till många vore det en bra idé att vara mobil, funderade han.
– Jag tog kontakt med Samtrans som sysslar med omsorgstransporter. De har stor kapacitet, patientvana och en trevlig attityd. Och deras bussar har stöd för 220 volt så vi kan utrusta bussarna med vår IT-utrustning. Det behövs bara en parkeringsyta.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Men riktigt så enkelt var det inte; hur ska proverna tas utan att kräva skyddsutrustning? Lösningen blev att patienten tar sin egen bil till den mobila provtagningsstationen, får ett provtagningskit in i bilen och tar provet själv. Det skickas sedan på analys.
– Vi har nu tre bussar ute, en vid Opus bilprovning i Vallentuna, en i Upplands Väsby och en i Älvsjö, berättar Alexander Stendahl.

Planen är att skala upp så att prover ska kunna tas i hela landet.
– Vi har fått ett löfte från Lidl som kan fixa platser åt oss nationellt. De gör en jätteuppoffring, spärrar av en del av sin parkering så att de får färre parkeringsplatser åt kunder, men det är de beredda att göra.

Allt väl så långt – men ännu är det ingen solskenshistoria. De anställda inom sjukvård och omsorg har uteblivit från proverna.
– Det verkar som att man som vårdgivare väntar på att någon annan ska bestämma. Vårdgivaren väntar på att regionen ska tala om vem som ska ta prover, och regionen väntar på någon annan. Med vårdmått har det här gått fort men med pandemimått har det gått långsamt, säger Alexander Stendahl.

Det är bara den som fått en remiss som får testa sig på de mobila stationerna.
– Men eftersom inte kommuner och regioner verkar agera kanske det är dags för de anställda att fråga vem som är vårdgivare, fråga ”när kan vi gå och ta prover”. Det kanske måste komma underifrån, säger Alexander Stendahl.