Alla midsommarfiranden ställs in

Alla midsommarfiranden ställs in

INSTÄLLD FEST. Men högtiden kan avnjutas med en streamad konsert från Vallentuna kyrka.
Foto: DARKFREYA

Vallentuna kyrka sänder förinspelad midsommarkonsert på Facebook

Midsommaren 2020 blir inte som andra midsomrar. På grund av coronaviruset och rådande restriktioner om att samlas maximalt 50 personer, ställs alla offentliga firanden in.

Istället blir det till att plocka fram sillen och jordgubbarna och kanske klä sig en egen midsommarstång hemmavid.

Men för den som vill lyssna till Vallentuna kyrkas traditionsenliga midsommarkonsert går det bra – fast digitalt på Facebook där sändningen startar klockan 17.00 på midsommarafton den 19 juni med Lasse Widén på violin och Leif Johansson på klaviatur.
–Konserten förinspelas och läggs sedan ut på midsommarafton. Det brukar bli fullsatt i kyrkan, och nu kan vi inte riskera att det kommer så många. Kyrkolokalen tar dessutom in max 35 personer i dessa tider, säger Brita Fromm, kommunikatör i Vallentuna församling.

Runtom i Vallentuna finns en lång tradition av midsommarfiranden, bland annat i Frösunda, vid Orkesta bygdegård och på Kyrkängen mellan Vallentunasjön och Vallentuna kyrka. Samtliga arrangemang är inställda.

–I år skulle vi ha firat midsommar här vid Orkesta bygdegård för 72:a året, men var tvungna att ställa in. Det gick inte heller att genomföra eftersom många av oss som är med och arrangerar är över 70 år och håller oss i frivillig karantän, säger Marie-Louise Jansson, ordförande i Orkesta hembygdsförening.

Varje år brukar lövade skrindor utgå från tre ställen i Lindholmen och vid klockan 13 reses midsommarstången. Det är dans runt stången, pilkastning, tombola, kaffeservering med mera. Men alltså inte i år.

–Vi brukar vara uppemot 800 personer och då är det nästan trångt. Även om vi inte har ett traditionellt midsommarfirande i år så kommer vi i alla fall att resa en enklare majstång, så att det ser trevlig ut vid gården i sommar, säger Marie-Louise Jansson.

Sigge Rahmqvist är ordförande i Vallentuna hembygdsförening och brukar ansvara för midsommarfirandet vid Kyrkängen, med stöd av Vallentuna församling och Vallentuna kommun som brukar slå gräset på ängen. Han bekräftar att midsommarfirandet är inställt.

–Ja, vi kan inte ordna en sammankomst så länge som restriktionen om 50 personer gäller, och folkdansföreningen har inte kunnat öva på länge. Vi har blandade åldrar men några är över 75 år, säger Sigge Rahmqvist.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *