Allt fler tränar längre tid på året

Allt fler tränar längre tid på året

Foto: Peter Palmquist

I januari varje år blir det fullt på alla gym. Även på Vallentuna Sports Club märks nyårslöftena av. Men fler och fler tränar hela året.

–Det är likadant på alla gym över hela världen, säger Per-Anders Dagborn som äger och driver Sports Club. Under jul och nyår så unnar man sig lite extra, och det tycker jag man ska göra, men man vill också ta itu med det efteråt. Då tänker man lite extra på vad man äter och börjar röra mer på sig. Jag gör likadant själv, varje år ger jag ett nyårslöfte om att i slutet av februari ska jag vara i samma skick som jag var före helgerna. Det är ingen brådska, utan det får ta två månader och det har alltid fungerat.

Han säger att det inte är samma nyårshets på gymmet som det var för några år sedan.
–Det är fler och fler som fortsätter träna hela året, så de blir inte riktigt lika trångt just i januari och inte heller samma nedgång i slutet av februari. Det är först framåt maj börjar det trappa ner ordentligt. Då är många ute mer, men sedan kommer de tillbaka efter sommaren igen. Men det ser olika ut på olika ställen, vi har väldigt få som hoppar av jämfört med hur det brukar se ut.

Anledningen till det tror han är att man erbjuder mer än bara tillgång till träningsredskap.
–Att gå på ett gym utan personal blir ofta samma sak som med motionscykeln man köper hem och använder några gånger och sedan ställer ner i källaren. Man tränar ett tag, men sedan ger man upp när det inte finns blir något mer som lockar. Att komma hit ska vara en upplevelse, till exempel har vi cyklingen där det nästan är som Cosmonova med film som rullar runtom. Det finns också alltid personal som kan hjälpa till, för tränar man fel kan det stjälpa mer än det bygger upp.

Hur ofta man tränar beror på vilka mål man har och hur mycket tid man kan avvara, men Per-Anders tycker att man ska träna minst en gång i veckan.
–Allra helst ska man göra det 2-3 gånger. Kondition och muskler är en färskvara som måste underhållas.

Trendigt att träna tillsammans
En av de stora gymtrenderna är att träffas i små grupper med personlig tränare.
–Det är alltid effektivt att ha en PT, men om man tränar tillsammans med samma personer varje vecka blir det en annan press än om man kommer ensam. Vi sätter ihop grupperna på fyra till sex personer efter vad man vill uppnå, det kan vara ett särskilt lopp, att bli starkare för att klara av hinderbanan eller så kan det vara en grupp seniorer. Självklart är det roligt att få umgås så här också, det sociala är viktigt för oss här.

–De flesta kommer hit ensamma, men många skaffar vänner här. Det kanske tydligaste exemplet på det är våra träningsresor till Spanien. Nästan alla åker ensamma, men eftersom vi gör saker tillsammans hela tiden så lär man känna de andra och många fortsätter att umgås efteråt. Det är bara tio personer plus två tränare med på varje resa, plus att jag och en som tar hand om mat och annat är där. Det är olika typer av resegrupper, det kan vara inriktat på seniorer, yoga, bara för kvinnor eller riktig hårdträning. Det skapar en bra sammanhållning i gruppen, att man inte bara tränar utan att man också gör utflykter och äter alla måltider tillsammans.
En förändring på Sports Club är att man tills vidare stänger lunchserveringen.
–Istället kommer vi att sälja färdiga frysta rätter som man antingen kan värma upp och äta här, eller ta med sig hem eller till jobbet. Det är kalorianpassad mat för den som vill gå ner eller behålla sin vikt, men det är riktig mat där man ser man hur stor en portion ska vara, och hur mycket kött eller potatis det ska vara.
–Själv lägger jag gärna upp fem potatisar, men här ser jag att det är för mycket. Jag köpte hem 250 portioner så att alla i personalen skulle prova alla olika rätter innan vi började sälja dem, och just nu kör jag dem själv till både lunch och middag för att klara av mitt eget nyårslöfte till slutet av februari.

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *