Asbed Wanes ny ordförande för Vallentunas liberaler

Asbed Wanes ny ordförande för Vallentunas liberaler

BRINNER FÖR SKOLAN. Asbed vill se lärarledd undervisning med extra stöd för elever som behöver det.
Foto: ROFFE ANDERSSON

”Politiken har gjort mig lugnare – nu förstår jag hur beslut fattas”

För åtta år sedan flydde Asbed Wanes, 33 år, från Syrien till Sverige. För drygt ett år sedan gick han med i Liberalerna i Vallentuna och blev lokalavdelningens sekreterare. Och nu i februari valdes han till ordförande.

– Jag valde liberalerna för att partiet jobbar för utbildning och kunskap, för att de kämpar mot hedersförtryck och våld och tycker det är viktigt med språk. För mig är det självklart att när man söker om medborgarskap, då ska man kunna landets språk. Det är inte svårt, alla har chansen i Sverige med SFI, säger Asbed Wanes.

Jobbade på Alkompis
Kriget i Syrien startade 2011. Två år senare bestämde Asbed Wanes sig för att fly landet. Han kom till Sverige och Malmö, men på grund av svårigheter med att hitta en bostad flyttade han runt en del, innan han så småningom kom till Stockholm. I Syrien hade han läst media och kommunikation på universitetet i Damaskus, vilket gjorde att han här kunde börja studera mot att ta en master i samma ämne. Nu har han bara uppsatsen kvar. 2014 fick han praktik och sedan jobb på Alkompis, som sände radio med svenska nyheter på arabiska. Idag är Alkompis en av Sveriges största nyhetssajter.

Nyfiken på Sabuni
Efter några kortare vikariat valde Asbed Wanes dock att lämna journalistiken. Idag jobbar han som utbildningssamordnare på Sophiahemmet, bland annat med en ny kurs för sjuksköterskor som vill vaccinera mot covid -19.
– Det är svårt att få fast jobb som journalist, ofta är det korta kontrakt, och jag måste kunna betala mina utgifter, så därför valde jag att lämna journalistiken. Jag kände också att jag ville köpa en lägenhet, berättar han.

Efter att ha stått i kö i flera år fick han ett hyreskontrakt i Åby ängar i Vallentuna och här trivs han jättebra. Det var också när han flyttade hit som han började intressera sig lite mer för politik.
– Jag hade bra koll på nästan alla politiska partier, men hade aldrig varit politiskt aktiv tidigare, och som journalist, särskilt i Sverige, ska man vara neutral. När Nyamko Sabuni kom tillbaka till politiken, då blev jag nyfiken, vem är hon? Och jag lyssnade och läste på och kom fram till att jag vill vara medlem i Liberalerna.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Innan han engagerade sig politiskt kunde han ofta känna sig arg över vissa saker.
– Jag kunde vara förbannad, varför fungerar det inte? Men när jag var med på möten i lokalavdelningen och lyssnade så förstod jag, jaha, det är så det funkar, och då blev jag lugnare. Så nu brukar jag säga till mina vänner när de har åsikter att de måste engagera sig politiskt, så att de förstår hur beslut fattas. Det är inte så enkelt som det ser ut.
Att engagera sig i en lokalavdelning är bra, menar han. På så vis lär man sig politiken steg för steg.

Ordning och reda
Vilka frågor vill du driva som ordförande för Liberalerna i Vallentuna?
– Att vi ska ha en superbra skola. Mer lärarledd undervisning och extra stöd för elever som behöver det. Läraren ska vara lärare, undervisa, och det ska var fokus på kunskap och språkinlärning, även i förskolan ska man träna språket. Vi ska också vara en miljövänlig kommun, sopor ska hanteras rätt. Jag är sådan som reagerar på om det är skräpigt på gatorna.

I valet 2018 fick Liberalerna i Vallentuna 9,9 procent av rösterna, medan det gick betydligt sämre i riksdagsvalet, 5,5 procent. Vad tror du det beror på?
– Jag är lite förvånad över det, att vi inte når ut. Jag tycker att vi är ett tydligt parti och driver våra frågor. Men den politiska debatten har handlat mycket om vägval och vilket regeringsalternativ vi ska välja och då tar det fokus från de frågor vi jobbar med.

”Här finns yttrandefrihet”
Precis när vi avslutat vårt samtal går partiledare Nyamko Sabuni ut och meddelar att Liberalerna efter valet 2022 vill ingå i en borgerlig regering. Jag ringer upp Asbed Wanes och frågar vad han anser.
– Jag behöver läsa på lite mer, träffa och diskutera med medlemmarna först, innan jag vill uttala mig.

I Syrien finns hans pappa fortfarande kvar. Övrig familj är spridd i Europa. Han själv i Sverige, de övriga i Nederländerna och Österrike.

Vilken är den största skillnaden mellan Sverige och Syrien?
– Jag behöver inte tänka jättemycket på fördomar här. För här finns yttrandefrihet och demokrati. När jag skriver eller säger något, kan ingen gripa mig för min åsikt. De åsikter som är vanliga i Sverige – självklart inte hets mot folkgrupp eller förtal – är inte vanliga i Syrien.
Där tillhör man en grupp, kollektivet, vilket gör det svårt att visa vem man är som individ. Här behandlas man som individ och får göra det man tycker om, utan värderingar. Det är lättare att göra det du vill här, utan traditionella könsroller som säger att killar är så och tjejer är så.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *