NYHETER 2020-01-31 KL. 12:38

Barnen bestämmer om rörelseparken

Av Peter

Barnen bestämmer om rörelseparken

Foto: Jack Lunqvist

-Först i världen med jättesatsning på nytt koncept

En bassäng fylld med slime, linbanor och utmanande klätterställningar. Det är några av de saker som barnen önskat när Snapptunafältet görs om för 20 miljoner för att locka till rörelse. Och det är barnen som får bestämma!

–Ofta när man byggt en stor lekplats så kommer det inga ungdomar, säger Ahmed Al-Breihi som är projekteledare för Riskful Play. När man undrar varför så svarar de ”Ingen frågade oss vad vi ville ha”. Därför låter vi barn och ungdomar berätta, och sedan skapar vi utifrån från vad de säger. 

Kommunen har länge haft planer på att utveckla Snapptunafältet för spontanidrott där både barn och vuxna ska kunna leka och röra sig med kompisar eller familj. När Ahmed kom med förslaget om en utmanande rörelsepark som unga får skapa nappade man direkt.

–En del undrar hur kommunen kan gå in med många miljoner i ett projekt utan att veta exakt vad det ska bli, säger fritidsnämndens ordförande Lars Carlsson. Men barnperspektivet som blev lag i år betyder att barn ska ha möjlighet till inflytande. Och ska vi lyssna på barnen kan vi inte veta allt i förväg, för vi har inga barn i vare sig fritidsnämnden eller Kommunstyrelsen. Självklart kommer allt inte bli precis som barnen vill, utan vi utgår deras idéer och ser vad som är genomförbart på ett bra sätt.


igcaption>Foto: Jack Lunqvist

Vallentuna kommun går in med nio miljoner, resten av pengarna kommer från Allmänna Arvsfonden och Riksidrottsförbundet. Ett villkor för att Arvsfonden skulle satsa sex miljoner var att en förening med inriktning på all sorts rörelse tar huvudansvar för driften. Det kommer Korpen som ansökt om pengarna och äger den delen av projektet att göra.

–Vi är faktiskt först i världen med det här konceptet, säger Ulrika Skarin från Korpen. Inte bara andra kommuner i Sverige följer det här, utan det finns ett internationellt intresse. Vi ska göra en handbok som alla andra som vill skapa utifrån Riskful Play kan ta del av.

I Riskful Play ingår att det ska vara utmanande, men inte farligt.

–Barn behöver göra det som är lite läskigt, anser Lars Carlsson. Man blir starkare av att våga prova saker som skrämmer en lite, och vi har tagit bort det i vardagen. Se bara hur skolvägarna ser ut – när jag skulle till skolan gick jag över ett fält och en spång över en å, och det hände att jag ramlade ner i vattnet. Nu menar jag inte att barn ska ramla i vatten, men att de ska få göra det som pirrar lite i magen. 

Kommunen står för själva byggnaderna, medan Korpen och Riskful Play bemannar parken.

–Det här är en fantastisk satsning för framtiden, fortsätter Lars Carlsson. Både att man rör sig och att det finns vuxna som ser barnen kan rädda någon från att hamna i utanförskap. Redan vid ett räddat barn är det en bra investering.