Bästa gåvan till 4H – hästen Gutten

Bästa gåvan till 4H – hästen Gutten

KLART. Björn Kragerud, Oscar Strängbäck, Alexandra Slowley och Annika Hellberg under en liten ceremoni som bekräftar att Gutten nu tillhör 4H.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Valet föll till slut på en vacker nordsvensk från Hudiksvall – som Rotary betalar för

Det fanns två hästar på 4H-gården, men ytterligare en behövdes. Då klev Rotary Vallentuna in och lovade att stå för hästköpet. Nu är nordsvensken Gutten på plats.

Dagens hästskötarkurs är i full gång. Molly Lindell kratsar hovar, borstar och har varit på promenad med den nordsvenska hästen Gutten.

– Det är roligt att han är här, och det är kul att det är en stor häst, säger Molly.
Gutten har stora vackra ögon och lång mörk man. Han tar barnens pysslande med ro, och får sedan gå ut i hagen med två ponnykompisar.

Att hästen kommit hit är tack vare Rotary Vallentuna. Redan för 1,5 år sedan stod det klart att Rotary skulle stå för kostnaden när 4H skulle köpa ny häst.

– Men det har varit jättesvårt att hitta rätt häst. Dels för att många köpt häst under corona, dels för att vi har höga krav på hästarna. De måste vara vana vid barn, vara inridna och inkörda, berättar Alexandra Slowley, biträdande verksamhetsledare på 4H.

Till sist fann man den 16-åriga Gutten i Hudiksvall, till priset 18 000 kronor. Rotary stod även för omkostnader för att transportera hem hästen.

I dag är tre av Rotarys medlemmar på plats på gården för att lämna över en plakett där det står att Gutten nu är gårdens häst.
– Jag är jättetacksam. Det är tajt ekonomi här på gården, säger Alexandra.

”Viktigt med samarbete”
Rotarymedlemmen Annika Hellberg, till vardags kommundirektör i Vallentuna, vill dock berätta att kommunen ger bidrag med 620 000 kronor per år som går till visningsverksamheten på gården.

– För mig är det viktigt att det finns samarbete mellan föreningar, civilsamhälle och kommun, säger Annika.
Men varför sysslar Rotary med hästköp?
– Vi ställer upp på 4H:s vision; hjärna, hjärta, hand och hälsa. Det känns bra att göra något konkret – att köpa en häst. Det är extra roligt att det blev en nordsvensk häst, för Gutten påminner om en nordsvensk jag hade i tonåren. Han var min bästa vän och vi drog hem timmer tillsammans, säger Oscar Strängbäck från Rotary.

Fakta/Rotary i Vallentuna
Föreningen får in pengar via medlemsavgifter, 1 500 kronor per år och person. Ibland ordnas också aktiviteter som drar in pengar.

Förutom att hjälpa 4H delar Rotary i Vallentuna ut kulturstipendier och stipendier till gymnasieelever som driver företag inom ungt företagande.

Det finns också ett omfattande internationellt arbete, bland annat med att utrota polio och arbeta mot fattigdom.

Rotary har 1,3 miljoner medlemmar runt om i världen.

Fakta/Vallentuna 4H
Det är gratis att besöka gården som har öppet varje dag klockan 9-16.

Här finns kaniner, minigrisar, får, katt och hästar.

På 4H-gården anordnas aktiviteter som djurskötarkurser och Mini 4H. Dessutom går det att rida en tur eller åka häst och vagn.

4H är en internationell ideell ungdomsorganisation med verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater, som finns i över 80 länder.
4H vill sprida kunskap om ”hur naturens kretslopp fungerar och att uppmuntra barn och ungdomar att utvecklas till engagerade, ansvarstagande och välmående människor med respekt för omvärlden.”

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *