NYHETER 2020-04-29 KL. 12:09

Begravningsbyråer erbjuder livestreaming från ceremonin

Av Anneli

Begravningsbyråer erbjuder  livestreaming från ceremonin

FUNGERAR BÅDE I JORD OCH TILL SJÖSS. Den som ska välja en urna, kan välja en av sand. - Den är gjord av sand och lim och extra lämplig om man vill sänka ner den i havet. I botten finns papp som löses upp underifrån i vattnet, berättar Anneli Sternegård, kundrådgivare på Fonus i Täby.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Har fått ställa om på grund av coronasmittan – Minnesstund senare i samband med urnsättning

Det är en annorlunda tid vi lever i. Smittspridningen av corona påverkar oss alla. Vi tvättar händerna, tillämpar social distansering och försöker hålla den här osynliga fienden så långt ifrån oss som möjligt. Både fysiskt och mentalt.

Ibland oroas vi ordentligt. Ibland inte. Det vanliga livet med jobb, skola, middagar, tvätt och städning rullar ju trots allt samtidigt på, för de allra flesta av oss.

Och medan många arbetsgivare kämpar för sin överlevnad, så har andra mer än vanligt att göra i dessa tider. Dit hör sjukvården förstås, men även begravningsbyråerna. Statistik som Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram vittnar om ett högre dödstal än normalt de senaste veckorna.

En som märkt av detta är Vallentunabon Anneli Sternegård som arbetar som kundrådgivare på begravningsbyrån Fonus i Täby.

–Det är ett ökat tryck nu. Efter påsk slog det till med fulla bårhus, eftersom en del väntade med att ta kontakt med begravningsbyråerna. Vi har mer att göra nu, och den del av Fonus som jobbar med transporter jobbar över, berättar Anneli Sternegård.

Hon tar emot mig och fotografen i det ljusa kontoret nära Täby centrum, och jag tänker att det är en helt annan sak att besöka en begravningsbyrå när man inte har ett ärende hit, jämfört med när man har det.

Jag dras 26 år tillbaka i tiden, till minnet från begravningsbyrån i Stockholm som för alltid etsat sig fast. Hur jag och mamma satt i varsin stol och förvånat tittade på när kundrådgivaren öppnade typ skåpluckor på väggen framför, som visade exempel på olika träslag till kistor. Vilken färg passade pappa, vit eller brun? Det blev brun, ljusbrun.

Anneli Sternegård håller upp en platta med små exempel på olika färger och material på kistor, och hon visar en annan platta med olika typer av stenar, att välja på till en gravsten. Tiderna förändras.

Möte på Facetime
Vid ett kundmöte, när Anneli Sternegård träffar familjer som vill planera en begravning, visas mycket av informationen på skärmen framför bordet. Familjen får berätta om den som avlidit. Kanske fanns en sista önskan, eller vita arkivet, där den som dött skrivit ner hur man vill ha sin begravning. Begravningsbyrån kan hjälpa till med olika saker. Allt från annons i tidningen och beställa blommor, till att boka kyrka och minnesstund i de lokaler som man har avtal med. Byrån utför alla transporter, från bårhus till kyrka och till grav och krematorium, beroende på om man vill ha en kistbegravning eller kremering. Kremering är allra vanligast, 80-90 procent väljer det.

Den senaste tiden har begravningsbyråernas arbete fått anpassas, på grund av covid -19.
–I dag är vi max tre personer i ett besöksrum. Vi har också telefonmöten och igår hade jag ett möte med två personer på Facetime, berättar Anneli Sternegård.

Folkhälsomyndighetens restriktioner från 1 april, om att man bara får vistas 50 personer i samma lokal, har påverkat möjligheten för anhöriga att ha den begravning man önskar. Dels kanske man inte kan vara så många som man vill, dels är det svårt för äldre anhöriga och vänner att delta.

Färre minnesstunder nu
–Först ställde många in begravningen, sedan bokade de om. Men nu väljer många istället en ceremoni med närmsta familjen, och så tänker de att senare, vid urnsättningen, så kan man göra något större och bjuda in till en minnesstund. En del har till exempel en stor släkt och en del har anhöriga som sitter i karantän i andra länder och inte kan närvara nu, berättar Anneli Sternegård och fortsätter:

–Det blir färre minnesstunder nu, för församlingshemmen i Täby har stängt, men många väljer också att ordna med det själva. Kyrkan är mån om att man har sin begravning nu och det är också viktigt för sorgearbetet.

De flesta som kommer till begravningsbyrån bor i Täby, Vallentuna, Danderyd och Vaxholm. De allra flesta bor i Täby och vill gärna begravas i Täby kyrka. Där är dock alla tider fullbokade fram till slutet av maj.

När min pappa för många år sedan plötsligt gick bort i hjärtinfarkt, betydde det mycket för vår familj att det var så många som kom på begravningen. Hur reagerar familj och vänner som nu inte kan, eller får, vara med?

–I början var de ofta ledsna och upprörda, innan de förstod allvaret i det hela. Nu accepterar alla restriktionerna. Det svåra nu, när det är besöksförbud på äldreboenden, är att många inte har fått vara med den sista tiden. Då kan de vilja se den avlidne för att ta ett sista avsked. Det kan gå att ordna, men det är svårt och mycket restriktioner kring detta, så det är inte alltid möjligt.

För att så många som möjligt ska kunna vara med vid begravningsceremonin har man börjat streama, sända över internet, i realtid. Den som vill vara med får logga in sig och kan följa ceremonin direkt.

–Imorgon, fredag, ska jag och en kollega livestreama från en ceremoni, berättar Anneli Sternegård.

Innan hon började arbeta som kundrådgivare på Fonus hösten 2018, hade hon jobbat som lärare i många år. Att hålla ett kundmöte är lite som att hålla en lektion, men mer inlyssnande, säger hon.

–I början var jag rädd att jag skulle gråta på kundmöten, men man är så fokuserad på uppdraget, så det blir inte så. Jag brukar säga att alla känslor är tillåtna här, man får gråta och man får skratta.