Bildarkivet i Vallentuna tas till en ny nivå

Bildarkivet i Vallentuna tas till en ny nivå

UPPDATERAT ARKIV. Catherine Svedelid, bildarkivarie, berättar om nya funktioner och fördelarna med dem.
Foto: PRESSBILD

Med en ny version som lanserats i dagarna kommer det bli enklare för användare att hitta i Vallentunas bildarkiv.

– Jag upplever att intresset är jättehögt bland Vallentunaborna, säger Catherine Svedelid, bildarkivarie.

Drygt 7500 bilder av Vallentunas historia har flyttats till ett nytt system. Detta för att ge dem som vill få en tillbakablick till Vallentunas förflutna en bättre sökfunktion som ger en bättre avgränsning och möjligheter att söka exakta tidsperioder.

– Det har saknats helt tidigare. Det gamla systemet var helt enkelt inte längre kompatibelt med det nya webbsystemet och då var vi tvungen att hitta en lösning, säger Svedelid.

Stort intresse
Lösningen blev ett system som redan används av kommunen och ett system som också är lätt att lära sig. Där finns det en hel del tillägg som inte fanns förut för att det ska bli så lätt för användaren att söka som möjligt.

– Där kan man nu söka på kategorier som till exempel näringsliv och handel. Man kan även använda sig av underkategorier och tidsperioder för att specificiera sökningen, säger hon.

Anledningen till bytet är också för att användare klagat på att söksystemet inte varit tillräckligt utvecklat. Därför har också bildarkivariet i Vallentuna använt sig av just användare när det utvecklat det nya systemet.

– Våra användare har hjälpt oss i processen att få reda på vad behovet är. Vi skickade ut en Beta-version som ett test i början av året och sedan dess har vi fått regelbunden återkoppling. Det har varit nyttigt, säger hon.

Bakgrunden till att det finns ett behov av att utveckla detta systemet är enligt Svedelid positivt, då hon menar att intresset för bildhistoria bland Vallentunaborna är mycket stort.

– Det kommer hela tiden bilder in till oss och jag upplever att intresset är jättehögt. Det är helt fantastiskt hur invånarna bidrar med material från olika håll. Under året har jag fått in hundratals bilder på mitt bord som ska in till bildarkivariet.

Anledningen till att intresset fortfarande är så stort tror hon har att göra med att det finns så många som har släkt och vänner som levt i Vallentuna.

–All historia man kan få genom dessa bilder är väldigt lärorikt. Att få en möjlighet att se hur förfäderna levde förr i tiden är så häftigt, avslutar hon.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *