Boende vill ha hastighetstavla som visar hur fort det går

Boende vill ha hastighetstavla  som visar hur fort det går

Vallentuna kommun lovar att ta upp ärendet med SL

–Det är 30 km i timmen som gäller på Ormstavägen, men de flesta kör alldeles för fort här.

Det säger Göran Wagner som har sitt hus nära Ormstavägen. Han har i flera år störts av att de allra flesta, både vanliga personbilar, sopbilar och bussar kör för snabbt på den raksträcka som finns mellan Ormsta station och Lindholmsvägen. Fortkörningen sker åt båda håll, säger han.

Den 5 april stängs Roslagsbanan av på sträckan Täby kyrkby – Kårsta och ersätts med bussar. Då kommer trafiken att öka på Ormstavägen, vilket oroar Göran Wagner som minns den förra avstängningen.
–Jag har ringt SL så många gånger om det här så att jag tappat räkningen. De lyssnar och säger att de ska prata med busschaufförerna, men inget händer, säger han.

–De dagar när det blåser sjöbris, alltså vind från öster, och bilar och bussar som går på diesel kör för fort här, väller det in avgaser i våra trädgårdar och in i huset. Det är inte trevligt.

Under dagtid är det ganska lugnt, men på morgonen i rusningstid och på eftermiddagen mellan klockan 16 och 18 är det som värst, berättar Göran Wagner. Även om det just nu inte är som vanligt, i och med att många följer Folkhälsomyndighetens råd och håller sig hemma på grund av coronaviruset.
Farthinder finns på Ormstavägen, men räcker inte, anser han.

–Jag skulle önska att kommunen kunde sätta upp något som mäter hastigheten, till exempel en sådan där som visar glad gubbe eller ledsen gubbe, beroende på hur fort man kör, säger han och tillägger:
–Helst borde man förbjuda genomfartstrafik och inte låta ersättningsbussarna gå genom Ormsta. Istället skulle man ha en mindre lokalbuss som kunde köra folk från Vallentuna centrum till Ormsta.

Sara Eklund är trafikingenjör på Vallentuna kommun och säger att kommunen tittar på alla ärenden som kommer in till dem.
–När vi får in ärenden från invånare som upplever att det går för fort på en väg, brukar vi göra en hastighetsmätning för att se hur det ser ut. Om det bara handlar om enstaka fordon gör vi ingenting, då är det en polisiär fråga. Om fordon generellt kör för fort, då utreder vi olika typer av farthinder och föreslår det för politikerna som får fatta beslut om det.

–Vi har också ett bra samarbete med både Trafikförvaltningen, alltså SL, och de företag som kör bussar och tåg, Arriva och Transdev, och jag är övertygad om att vi kan få chaufförerna att sänka hastigheten, säger Sara Eklund.

Göra Wagner föreslår en hastighetstavla som visar ledsen gubbe, glad gubbe. Finns det möjlighet att sätta upp en sådan?

–Ja, vi har fyra hastighetstavlor i kommunen. En vid Lovisedal som vi inte kan flytta på, men de andra tre kan vi flytta runt på olika ställen där de behövs som bäst, säger Sara Eklund.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *