BOSTAD 2020-01-31 KL. 14:32

Kårsta växer så det knakar

Av Uffe

Kårsta växer så det knakar

-Inflyttning i de nya husen i mars

De som är intresserade av att flytta till Kårsta tas emot på ett jordnära sätt och får lära sig att se sin nya socken ur ett helhetsperspektiv.

Kan det vara så enkelt att det räcker med att bjuda på korv och kokkaffe för att sälja hus i Kårsta?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. Men det är en jordnära och enkel gest som funkar när Staffan Hassius vill berätta för spekulanter vad det handlar om när man flyttar till Kårsta.
– Det är så himla bra. Det är som jag sagt hela tiden, det spelar ingen roll om det är en politiker, spekulanter eller exploatörer man pratar med. Det viktiga är att de ser helheten och verkligen förstår vad som är Kårsta. De behöver förstå traktens dåtid, nutid och framåt.Hur reagerar spekulanter på hus när de bjuds på korv och kaffe?
– De blir glada. Det är faktiskt flera som redan har köpt som kommer tillbaka igen för korv och kaffe, och för att träffa nya spekulanter.


igcaption>Foto: Roffe Andersson

Staffan förklarar att den röda tråden i samtalen är att sprida en förståelse till spekulanter, men också till de som redan bor i Kårsta.

Hur viktigt är det för Kårsta att det flyttar in nytt folk?
– Det är viktigt för infrastrukturen, skolan, lanthandeln och föreningslivet. Det är samtidigt häftigt att kommunens tjänstemän och politiker tar till sig det vi har att berätta.


igcaption>Foto: Roffe Andersson

Utöver de nya bostäderna så pågår ett arbete med att starta upp en unik lanthandel i området. Just nu håller den på att bygga upp en bas av lokala varor.

När öppnar lanthandeln?
– Om en kvart, säger Staffan med ett rungande skratt.Nej, vi måste vara trygga med att allt finns för vårt koncept först. Målet är att öppna vid advent 2020. Det vore häftigt med att öppna med en julmarknad och servera ett julbord inne i lanthandeln.

Det är viktigt för Staffan att många varor finns lokalt. Till och med korven han bjuder på är lokalproducerad.
– Ja, jag har bjudit på lammkorv och vildsvins-chorizo från Ledinge.

Hur stort har intresset varit för husen i Kårsta Park?
– Intresset är så stort att vi drar igång nästa etapp snart.