BOSTAD 2021-05-27 KL. 09:15

Villapriserna har stigit rekordmycket

Av Hege

Villapriserna har stigit rekordmycket

KOLL PÅ FASTIGHETSPRISER. Jesper Lindqvist, mäklare, berättar att han sett en trend med nyinflyttade från norra Stockholm till Vallentuna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Under ett år har priserna på villor stigit med 21,7 procent i Vallentuna. Snittpriset för en villa som såldes i kommunen var 5,1 miljoner kronor.

Priserna på villor har ökat mer än priserna på bostadsrätter, enligt statistiken.

Mätt på tolvmånadersbasis har priset på en villa i genomsnitt ökat med 19 procent i Sverige. I Storstockholm har villapriserna stigit med 22 procent, nästan identiskt med snittet för Vallentuna som är 21,7 procents ökning.

"Får bra betalt"
När det gäller bostadsrätter har priserna ökat med tio procent i hela riket, medan prisökningen i Storstockholm varit åtta procent. I Vallentuna har de ökat mer, närmare bestämt med 15,4 procent. En bostadsrätt har under den senaste tolvmånadersperioden kostat 2,3 miljoner kronor i snitt.
– Det är framför allt på hus vi ser ökningen, men även på större lägenheter. När den äldre generationen säljer sina hus och får bra betalt kan de betala bra för en stor lägenhet. Men det är också så att när prisskillnaden mellan hus och lägenhet blir stor kan många tänka sig en stor lägenhet eftersom man inte riktigt kommer in på husmarknaden, säger Jesper Lindqvist, franchisetagare på Husman Hagberg i Vallentuna.

Han menar att pandemin spelat en roll i prisförändringarna.
– Folk har insett att de kan jobba hemifrån och att de inte behöver sitta och trängas i innerstan.

Förutom från innanför tullarna kommer många nya vallentunabor från Solna och Sundbyberg, berättar Jesper Lindqvist.
– Var och varannan är från Sundbyberg och Solna. Vissa har anknytning till Norrort och nu vill de tillbaka till villaidyllen.
Att pandemin påverkat marknaden menar även Mäklarsamfundet.
– Många förväntar sig nu att distansarbete under åtminstone delar av arbetsveckan kommer att bli norm för kontorsarbeten även efter pandemin. Villaköpare söker sig därför allt oftare från storstäderna till kranskommuner och grannlän. Det avspeglas även i prisutvecklingen på många orter, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.
Fotnot: Priserna för villor har sjunkit med 2,3 procent i snitt under de tre senaste månaderna i Vallentuna, enligt Svensk Mäklarstatistik.