Från 11 december: Bussturen från landsbygd måste beställas i förväg
Av Anneli Leijel
NYA TURER.
Från 11 december förändras delar av busstrafiken i Vallentuna.
Foto: Daniel Bergholm
Den 11 december införs ett nytt sätt att resa på fyra av Vallentunas busslinjer. Det gäller linjerna 662, 663, 667 och 669 Z. På dessa linjer kommer resenärerna att helt, eller delvis, behöva boka en resa för att kunna ta bussen. Tider ändras också och vissa av linjerna får en annan sträckning.–Varken kommunen eller SL vill ta ansvar för hur detta påverkar våra barn som nu inte kan ta skolbussen som tidigare, säger mamman Åhza Gustafsson.
Busslinjerna 662 och 663 får en kortare sträckning än idag och bussen kommer att behöva bokas på vissa avgångar. För linje 667 gäller att resan behöver bokas på vissa avgångar och för linje 669 Z gäller att alla avgångar måste bokas.
–Det här är något vi har talat om att göra i många år, men det är först nu det kommer in i avtalen med dem som kör bussarna, berättar Andreas Strömberg, presschef på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.
Drabbar landsbygdenDet nya sättet att resa kommer att införas på busslinjer på Vallentunas och Norrtäljes landsbygder.
–Med så kallade beställningsturer finns möjligheten att erbjuda både fler avgångar och stoppställen, i områden där det inte är så många som reser. Samtidigt sparar man ekonomi och miljöpåverkan blir lägre när man inte kör tomma bussar, säger Andreas Strömberg.
Förändringen innebär att den som vill ta bussen på någon av de berörda linjerna, kommer att behöva boka sin resa två timmar före avgång.
I ett första skede handlar det om att ringa SL:s kundtjänst och boka, men så småningom ska man kunna boka sin resa i SL-appen. Det går bara att boka en resa åt gången, men en returresa samma dag kan också bokas. Betalar gör man precis som idag, antingen genom att blippa ett giltigt kort på bussen, eller köpa en biljett i appen.
– Att man bara kan boka en resa i taget beror på att vi vill kunna säkerställa att vi bara kör när någon faktiskt vill resa. Vi vill undvika att man bokar in många resor som man sedan inte utnyttjar, säger Andreas Strömberg.
Omöjlig hemfärdMen för elever på Vallentunas landsbygd som fram tills nu kunnat ta bussen till skolan, ställer det nya sättet att resa och ny sträckning av linjen 662 till det. Det menar mamman Åhza Gustafsson. Hon har en 17-årig dotter som har autism och ADD och går på Vallentuna gymnasium. Hittills har dottern kunnat ta bussen hem på egen hand, men det blir inte längre möjligt, säger Åhza Gustafsson.
–Beslutet om att ändra sträckningen för buss 662 innebär att vissa barn kommer att behöva gå upp till fem kilometer längs oupplysta 70-vägar utan vägren, som dessutom trafikeras av tung trafik mot Arlanda. Ingen vuxen promenerar på dessa vägar som upplevs som farliga, men kommunen anser att barn och tonåringar ska promenera i vintermörkret på dessa vägar för att komma hem. Det känns oövertänkt.
Åhza Gustafsson säger att hon kan förstå att linje 662 till viss del får annan sträckning, att den inte längre ska gå till Sälna och tillbaka, men som sträckningen blir nu kommer flera barn och unga inte att kunna åka med.
Tidigare gick bussen ner mot Ydlinge och kyrkrundan – det gör den inte längre.
–Första informationsmötet om att det här var på gång var för tre år sedan. Men så plötsligt fick vi reda på det nu, att det blir en förändring den 11 december, innan terminen ens är slut, säger Åhza Gustafsson upprört.
Får inget gehörDet är ett kommunalt ansvar att enligt vissa kriterier ordna skolskjuts för grundskoleelever och elever som går i gymnasiesärskola. Det kan ske både i form av SL-kort och skolbuss eller skoltaxi. Men för gymnasieelever finns inget kommunalt ansvar.
–Jag har varit i kontakt med skolan, med kommunen och med SL och frågat om det finns en lösning för oss om har barn med neuropsykiatriska diagnoser, men inte fått något gehör. Som tur är har jag ett flexibelt jobb och kan skjutsa min dotter på morgonen, men hon vill kunna ta sig hem själv.
Åhza Gustafsson funderar också på den första morgonturen med linje 662. Den behöver man inte boka upp sig på, men från och med den 11 december anländer den 7.12 till Gustav Vasaskolan – där dottern nu har praktik.
–Tidigare kom den fram 7.38. Jag undrar om skolan är beredd att ta emot eleverna redan 7.12 på morgonen?
I och med att hennes dotter studerar i sin egen takt och har några år kvar i gymnasiet, är hon orolig för hur skolgången nu kommer att påverkas av den ändrade busslinjen.
–Ibland kommer jag hem jättesent när jag är ute och jobbar. Jag kan inte begära att min dotter ska vänta i flera timmar på att jag ska kunna hämta henne i skolan. Då kommer hon tvingas att vara hemma den dagen, säger Åhsa Gustafsson.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se