BOSTAD 2024-02-01 KL. 09:25

Mäklarens bedömning: Bostadsmarknaden på väg uppåt igen

Av Daniel Bergholm

Erik Laggar tror på en uppgång på fem procent under året och starten på 2024 har redan ingjutit optimism.

Mäklarens bedömning: Bostadsmarknaden på väg uppåt igen
TILLFÖRSIKT. Erik berättar att 2023 var det yrkesmässigt tuffaste året han haft sedan han började som mäklare i Vallentuna 2014. Men efter en positiv start på 2024 hoppas han att bostadsmarknaden får ett uppsving i år. Foto: Roffe Andersson

Erik Laggar, partner på Fastighetsbyrån i Vallentuna, beskriver 2023 som det tuffaste året han har haft som mäklare. Trots svårigheterna ser han en optimistisk start på 2024.

2023 var ett tungt ekonomiskt år på många sätt, vilket återspeglades särskilt på bostadsmarknaden efter återkommande räntehöjningar som påverkade både köpare och säljare.

Svårt för köpare och säljare

I förra veckans tidning behandlade vi statistik som visade att färre bostadsrätter såldes i Vallentuna under perioden oktober-december än på fem år. Där menar Erik att det finns två tydliga faktorer som står bakom denna statistik.

– De som skulle sälja hade köpt sina hem för höga priser och kunde inte acceptera att sälja för mindre. Samtidigt hade köparna inte samma möjligheter till stora lån, förklarar Laggar.

– Det har resulterat i att det har varit en betydligt längre försäljningsprocess än man tidigare varit van vid, med många omvisningar. Och rätt krasst gällde det alla typer av bostäder, säger han.

Det föregående året blev en utmaning för Erik Laggar och kollegorna, och denna trend märktes inom mäklarbranschen i hela landet.

– Många, särskilt nyetablerade, har haft det svårt. Jag har hört att fler mäklare har slutat och att vissa mäklarfirmor har tvingats stänga. För egen del så var det också mitt tuffaste år sedan jag började 2014, men med det i åtanke har vi ändå klarat oss här, säger han.

Ser ljuset i tunneln

Trots en påfrestande tid ser Laggar en positiv utveckling i början på 2024. Med det hävdar han att de som är involverade i bostadsmarknaden nu börjat anpassa sig och är mer medvetna om den nya verkligheten.

– Vi har sålt 14 bostäder sedan den 1 januari vilket gett en ordentlig skjuts in i det nya året. Det är allt ifrån radhus till villor, lägenheter och fritidshus och på ett vis är det ett kvitto på att marknaden vänt lite. Vi ser också att det kommer fler spekulanter på visningarna, vilket i sig ger en känsla av optimism.

Hur ska man tänka om man vill köpa eller sälja en bostad i Vallentuna idag?

– Jag tror man måste fråga sig själv i vilket läge man är i och därefter göra en kalkyl. Mitt bästa tips är att fråga sig själv vad man är villig att kompromissa när det kommer till att få till en affär. Och för säkerhetsskäl, sälj alltid först för att veta vad man har råd med när man ska köpa nytt.

Förhoppning: Fem procent

Nyligen meddelade Riksbanken att styrräntan förblir oförändrad, och enligt prognoser från banker och ekonomiexperter förväntas bolåneräntan sannolikt sjunka under 2024. Erik Laggar tar emot detta besked med positivitet.

– Jag tror inte att det kommer att ske drastiska förändringar, men däremot upplever vi att både köpare och säljare börjar bli mer optimistiska. Min förhoppning är att vi kommer att se en uppgång på bostadsmarknaden med fem procent under året.