Brottby – en böna värd att bevara

Brottby – en böna värd att bevara

Kerstin Bergqvist är glad att bondbönan Brottby är en bevarandeart – en del av kulturarvet som bör bevaras.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Sagan om den unika bondbönan

Det är inte alla som har en unik bondböna i sin trädgård. Men Kerstin Bergqvist i Brottby har en böna värd att bevara – och värd att ätas, enligt henne själv.

När Kerstin Bergqvists mamma Gerd jobbade som hemsamarit brukade hon gå till Anders i Kullängen, en rar man i 90-årsåldern.
– En dag sade Anders ”nu ska du få smaka något du aldrig smakat”. Det var bönvälling, och det hade mamma visst smakat – men aldrig gjord på den här sortens bondbönor, berättar Kerstin.

Bevarandesort
Anders i Kullängen gav Gerd några bönor, mindre än de ”moderna” bondbönorna, och sedan dess har hon odlat dem i Brottby. Det var mjällare bönor med ett skal så tunt att det gick att äta, med en lite nötig smak, och de blev snabbt en favorit i familjen.

I början av 2000-talet skickades en påse bönor från Brottby efter en uppmaning av ”Fröuppropet”, då man ville få in ovanliga fröer från hela Sverige. Och år 2020 kom beskedet från Sveriges lantbruksuniversitet: Bondbönan från Brottby är en bevarandesort, värd att bevaras.
– Min mamma hann få beskedet innan hon gick bort i höstas, det är jag glad för, säger Kerstin.

Mjäll och lite nötig – så lyder odlarens egen beskrivning av den gamla sorten.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Bönvälling
Något hon sörjer är dock att mormor, alltså Gerds mamma, inte hann få smaka dem.
– Mormor pratade ofta om att hon saknade bondbönor som de smakade när hon var liten. Hon sade att skalet på de nya bondbönorna hade ”skinn som en skinnlapp”. Det visar hur fort det kan gå när sorter försvinner.
Nu är det Kerstin som sköter odlingen. De torkade bönorna sätts ner i friland och kan ibland behöva stagas upp eftersom de blir lite rangliga. Kerstin sätter dem två och två, det gör dem lite stadigare. En del av bönorna torkas och sparas för nästa års utsäde, mycket äts färskt och resterande förvälls och åker in i frysen.
– Jag äter dem som bönvälling. Fast det är mer som en redd grönsakssoppa, berättar Kerstin.

Recept på Bönvälling:
3 dl bönor ”med skinn”
1,5 dl morötter skurna som slantar
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
1,5 msk mjöl (majs- eller potatismjöl)
Örtsalt
Persilja, några kvistar

Koka bönor och morötter mjuka i vatten. Häll i mjölken och rör ner mjölet. Koka upp soppan och rör ner mjölet. Koka upp soppan och låt den sjuda under omrörning tills den tjocknat något. Krydda med örtsalt, klipp persiljan och strö över.

Bondbönan ‘Brottby’ är en sort med medelhöga, stadiga plantor och tidigmognande baljor, ofta med tre små oregelbundet knubbiga frön. Utmärkande är att skalet är betydligt tunnare än hos större bondbönor.
Källa: SLU,
Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Speciellt värde
Ingredienserna är bondbönor, morötter, mjölk och mycket persilja.
– Min vän brukar förvälla dem och ha olivolja, citron, salt, peppar och basilika på bönorna.

Bondbönor är proteinrika och ska ha odlats extra mycket i Roslagen, enligt ett inslag i Vetenskapsradion som tog upp just Kerstins bönor. Bondbönan Brottby har blivit en rikskändis, och odlas numera även på Färsna gård i Norrtälje.
– Men bönor har inte varit erkända på senare tid, det har varit fattigmansmat. Det har vi aldrig tagit hänsyn till, de är goda och proteinrika. Kanske kan det vara framtidens mat, säger Kerstin.
Förutom att det är goda bönor har de ett speciellt värde för Kerstin.
– De påminner mig om min mamma.

“En del av kulturarvet”
Matti Leino som forskar om kulturväxters historia om varför det är viktigt att spara äldre sorter i naturen.
– Helt kort är även djur och växter en del av kulturarvet och berättar något om vår historia på samma sätt som gamla föremål och byggnader.

–Gamla sorter kan även ha egenskaper som kan komma till nytt i ett föränderligt klimat. Kanske är det just Brottby-bönan som bär på anlagen till bondbönor mer motståndskraftiga mot kommande extremväder. Dessutom är de goda, säger Matti Leino.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *