Corona påverkar fristad för katter

Corona påverkar  fristad för katter

NORMALT FULLBOKAT. Under påsken brukar det vara fullt av gäster på kattpensionatet, men i år fick ”Brunben” och hennes ungar gott om plats.
Foto: PRIVAT

Hotellgästerna som finansierar verksamheten försvann

Alla katter som skulle bo på Solgläntan över påsken avbokade, eftersom resor ställdes in.

Pensionatet finansierar hemmet för hemlösa katter, vilket fick den oroliga personalen att vädja om hjälp.

Solgläntans kattpensionat stod plötsligt utan ”hotellgäster”, nämligen de katter som brukar bo där när matte och husse reser bort.
– Under påskveckan brukar vi ha fullbokat men på skärtorsdagen gick den sista katten hem. Det var helt tomt, och det har aldrig hänt under alla dessa år, säger Lena Engen Bäckström som grundade Solgläntan år 1992.
Problemet är att kattpensionatet finansierar den del av kattcentret som tar hand om hemlösa katter och adopterar bort dem. Varje år omplaceras runt 250 hemlösa katter med hjälp av Solgläntan.
– Först när Corona kom kändes det ganska dåligt men jag var ändå hoppfull. Men när alla började boka av sig för maj och hela sommaren började jag känna att det här är på allvar, det är inte bara en dålig påsk, säger Lena.

Foto: Privat

Hon och de anställda gick ut med en vädjan om ekonomiskt stöd på Facebook. Och kattvännerna och vallentunaborna svarade. Över hundra personer har varit med och bidragit.
– I dag känner jag mig så otroligt fylld av tacksamhet över hur snälla folk är och att de vill att vi ska fortsätta. Vi har fått så många hälsningar. Jag är överväldigad av alla vänliga människor, och det känns lite mer hoppfullt, säger Lena.

Det är inte bara inkomsterna som förändrats av coronakrisen. I vanliga fall har Solgläntan öppet hus varje torsdag dit alla är välkomna, även de som bara vill klappa en katt eller två.
– Nu tar vi emot besökare men vi har sagt att bara den som verkligen vill ha en katt just nu som får komma, säger Lena.

Hon och den övriga personalen funderar på hur man ska kunna nå ut på nya sätt. Kanske en utbildning med djursjukvårdare via nätet, eller livesändningar.
– Vi har mycket planer men hur det ska gå till men vi är inte så bra på de tekniska finesserna.

Vill du hjälpa katthemmet? Swisha till 123 030 48 16 eller sätt in bidrag på bankgiro 182-0992 (Vallentuna kattcenter).

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *