Dags att söka Vallentuna kommuns sommarjobb

Dags att söka Vallentuna kommuns sommarjobb

FÖRSTA JOBBET. Många ungdomar har startat sitt arbetsliv med ett sommarjobb i kommunens regi.
Foto: ADOBE

I år prioriteras 18- och 19-åringar på grund av pandemin

Nu är det dags att söka något av de 100 sommarjobb som Vallentuna kommun erbjuder.

Nytt för i år är att 18- och 19-åringar prioriteras framför yngre sökande. Det beror på pandemin och att minderåriga inte får arbeta med arbeten som kan medföra risk för kontakt med smittämnen.

Precis som tidigare år finns flera av sommarjobben inom äldreomsorg, förskola och fritids men också inom kultur- och fritidsverksamhet.
– Vi har platser på Kvarnbadet och på biblioteket, berättar Lisa Dahlman, samordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Fler 18- och 19-åringar
Den som ansöker ska kunna jobba tre veckor under någon av de perioder som kommunen erbjuder. Arbetstiden är sex timmar om dagen och lönen är 85,40 kronor i timmen, inklusive semesterersättning.
Eftersom det oftast är fler sökande än det finns platser så lottas platserna ut.

Förut har man inte kunnat få sommarjobb igen om man sommarjobbat i kommunen tidigare, men i år har utbildningsnämnden beslutat att frångå den regeln, så att fler 18- och 19-åringar erbjuds sommarjobb i år.
– Tidigare har vi prioriterat dem som inte fått sommarjobb tidigare, men i år prioriterar vi i stället dem som har jobbat tidigare och fyllt 18 år, säger utbildningschef Susanna Falk.

Åldersgräns inom omsorg
Hon förklarar att det beror på arbetsmiljölagstiftningen som säger att inom omsorgsarbete, inom äldreomsorg och förskola, råder det extra försiktighet och säkerhetsåtgärder kring smittspridning. Är man underårig, 16 eller 17 år, då får man inte arbeta inom omsorgsyrkena på grund av risken för smitta av covid -19.
– Sedan är det förstås så att vi inte kan garantera att det är smittfritt på en arbetsplats. Smittspridning kan ske överallt, men lagligt så får man inte jobba på vissa arbetsplatser förrän man har fyllt 18 år.

För att kunna söka något av kommunens sommarjobb räcker det inte med att ha gått ut nian, utan man måste ha fyllt 16 år senast den 15 juni – då första perioden för sommarjobben startar. Även här är det arbetslagstiftningen som styr.
– Skälet till att vi har 16-årsgräns är att man inte får arbeta fulla dagar och inte får arbeta utan handledare och så vidare när man är 15 år, säger Susanna Falk.

Lottning avgör
Senast den 11 april ska ansökan om sommarjobb vara inne. Ansökan sker via Vallentuna kommuns hemsida. Den 26 april får man sedan reda på om man finns med bland de 100 utlottade sommarjobbarna och först då är det dags att önska om specifikt sommarjobb och vilken period man vill jobba.

Den 7 maj ska sommarjobben fördelade och klara. Om någon tackar nej går platsen vidare till nästa person enligt en lottning. Inga reservplatser fördelas efter den 20 maj.

Fakta: Sommarjobb
Den som söker ska vara folkbokförd i Vallentuna. 100 platser lottas ut.

Sökande ska ha fyllt 16 år senast den 15 juni, och fylla 20 år senast den 14 augusti i år.

Sommarjobben sker under tre perioder och den som söker får jobb en av perioderna.

• Period 1: 14 juni – 2 juli 2021 (ej midsommarafton den 25 juni)
• Period 2: 5 juli – 23 juli 2021
• Period 3: 26 juli – 13 augusti 2021

I år prioriteras ungdomar födda 2003 och 2004. Det beror på arbetsmiljöverkets regler om att minderåriga inte får ha ett arbete som kan medföra risk för kontakt med smittämnen.

För att söka sommarjobb gå in på: www.vallentuna.se/sommarjobb

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *