Därför guppar vi oss fram i rondellerna

Därför guppar vi oss fram i rondellerna

SNURRIGT. På senare tid har det pågått arbeten i flera rondeller i Vallentuna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Två rondeller med skarpa fartgupp är på plats på samma gång i Vallentuna. Men vad är det som händer egentligen? Vallentuna Nya ringer upp kommunen.

Både rondellen på Smidesvägen, nära IP, och på Banvägen, vid infarten till uteparkeringen i centrum, har byggts om på samma gång. Vid Smidesvägen är det portabla gupp som gäller, medan det asfalterats gupp vid Banvägen. Vid Banvägen är dock renoveringen klar och fartguppen är borta.
– Anledningen till guppen är att farten ska minska så att det blir säkrare för de som arbetar med rondellerna, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på kommunen.
Arbetet vid Smidesvägen ska vara klart vecka 46, enligt planerna, och då ska fartguppen tas bort.
– Det ska bli granitsten som kantsten i båda rondellerna. Om man har en viss typ av betongsten och kör emot med släp så lossnar stenen och sedan lossnar det mer och mer. Granitsten är mycket stabilare och fyller sin funktion, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på kommunen.

Men rondellen vid IP är ju ganska ny – kände man inte till att granit var bättre när den byggdes?
– Det vet jag inte, det var före min tid, säger Johan Carselind.

Är det inte dyrt att asfaltera gupp och sedan ta bort dem?
– Nej, det är ingen dyr kostnad att lägga gupp. Om man ska ta bort guppen klistrar man inte under dem, och då är det bara att skrapa bort guppen. Ska man hyra in varianter på skyddsmaterial är det nästan dyrare, i ett sådant här fall är det säkrare att asfaltera och ta bort när arbetena är klara.

Asfalteringsarbeten har också utförts på Ekebyvägen och Västanbergavägen, men de bör vara klara när denna tidning kommer i brevlådan, enligt kommunens tidsplan.
– Vi har en plan för asfaltering för att minska underhållskostnaden. Väntar man för länge blir det väldigt dyrt att göra i ordning, säger Johan Carselind.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *