De håller i ny gymnasieutbildning – med fokus på träning och hälsa

De håller i ny gymnasieutbildning – med fokus på träning och hälsa

I STUDION. Ida, Julia och Isabella finslipar på detaljer i Idas studio i Arninge.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna gymnasium erbjuder en ny utbildning med fokus på träning och hälsa.

Som enda gymnasieskola i Stockholms län startar Vallentuna gymnasium i höst ett program där eleverna utbildas till licensierad personlig tränare, PT. Utbildningen ges inom barn- och fritidsprogrammet och ungefär 50 procent av tiden är eleverna ute på praktik.
– Den här utbildningen passar elever som har ett intresse för kroppen och för hälsa, och som vill lära sig anatomi, fysiologi och allt man måste kunna som personlig tränare. En stor del av utbildningen gör man på en lärlingsplats, en arbetsplats samtidigt som man har skoluppgifter att göra, berättar Julia Dahlqvist som är en av de ansvariga lärarna för programmet tillsammans med Isabella Poulsen.

De har jobbat på Vallentuna gymnasium sedan 2016 och säger att de kompletterar varandra bra. Julia är yrkeslärare, utbildar bland annat i service och marknadsföring, och har drivit eget företag inom träning och hälsa tidigare. Isabella Poulsen är biolog i botten och undervisar nu i naturkunskap och matematik.
–I det nya programmet bidrar jag med min kompetens inom fysiologi och näringslära, det mer teoretiska, berättar Isabella Poulsen.

Skola och politiker godkände
Idén till den nya utbildningen kommer från Ida Hedstad. Hon har tidigare, via ett utbildningsföretag, varit med och undervisat på en liknande utbildning i Östersund. Hon är utbildad kiropraktor, inom idrottsmedicin och utbildar andra till personliga tränare. I Arninge i Täby har hon sin studio.
– Det var när jag från olika barn runtomkring mig hörde att Vallentuna gymnasium inte hade så gott rykte, trots att eleverna gör bra utvärderingar och har en bra rektor, som jag började fundera på hur jag skulle kunna bidra. Via en vän till mig som jobbar på kommunen fick jag kontakt med rektor Johan. Vi hade en sittning, sen en tillsammans med studierektorn för yrkesprogrammen och sen en tredje sittning då Julia och Bella var med.

Resultatet visade de för politikerna i utbildningsnämnden som gav sitt godkännande till den nya inriktningen. Sedan har det gått snabbt.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Utbildar lärarna
För årets nior är det hög tid att välja till gymnasiet och nu när omvalsperioden öppnat är programmet för första gången valbart. Tio platser planerar man för till hösten 2021.
– Ett sådant här program blir aldrig färdigt, det kan hela tiden förbättras. Jag hoppas att det över tid blir ett program som drar elever till Vallentuna och får dem att stanna kvar i kommunen. Tanken är att eleverna ska ut på olika arbetsplatser, till exempel olika gym, i Vallentuna i första hand men även i andra kommuner, säger Ida Hedstad.

Hon ansvarar för själva PT-utbildningen och är den som kommer att ge licensen till eleverna. Just nu går både Julia och Isabella en utbildning hos Ida. Ungefär samma kurs som eleverna kommer att få i årskurs två.
– Det är mycket fokus på anatomi, på muskler och skelett. Vi får förkunskaper som vi behöver ha när vi startar. I juni räknar vi med att vara färdiga PT, berättar Julia Dahlqvist.

Hur ser det ut på arbetsmarknaden, finns det behov av personliga tränare?
– Ja, det finns ett stort behov. Och den här utbildningen fokuserar inte bara på att bli PT utan på hälsa och friskvård och det är något som efterfrågas, säger Julia Dahlqvist.

– Nu när vi lanserat det här programmet har jag fått höra från elever i trean ”Va, kan man få söka om!?” Senast idag frågade två elever om vi inte kunde ha lite PT-träning tillsammans, berättar Isabella Poulsen.

Det här blir också ett komplement till den idrottsprofil som redan idag finns på Vallentuna gymnasium, menar Isabella Poulsen.
– Alla kan inte leva på sin idrott och då kan det vara bra att ha en annan plan, att kunna bli PT till exempel.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *