NYHETER 2020-04-09 KL. 09:03

De har pippi på att kolla in besökare i Angarnsjöängen

Av Uffe

De har pippi på att kolla in besökare i Angarnsjöängen

Första onsdagen i varje månad året runt, vandrar entusiastiska fågelskådare runt Angarnssjöängen.

Varje gång med något nytt i kikaren. Årstiderna förändrar landskapet. Sjöängen kan vara översvämmad eller ibland torrlagd. Fåglarna flyttar norrut eller söderut, häckar eller rastar.

På hösten 2005 startade Angarngruppen exkursioner för daglediga eller ”50+”. Flera medlemmar hade ledig tid i veckan och fann första onsdagen i månaden vara bra. Det började med en handfull deltagare och nu på senare år, är ett fyrtiotal deltagare är inte ovanligt. En obruten svit på mer än 170 rundor har genomförts i ur och skur. Minus 27 grader och djup snö har inte hindrat. Inte heller de heta och torra somrar vi har nu.


igcaption>ANSVARSFULLT HÄLSANDE. En inte helt ovanlig syn just nu är att man hälsar på varandra med fötterna, på lite lagom distans. Foto: ROFFE ANDERSSON

En runda börjar vid Örsta ”naturcenter”. Entusiastiska och förväntansfulla skådare samlas vid halvåtta-tiden. ”Din värd i fågelvärlden” i gul väst tar emot och berättar om dagens förväntade fågelarter. Det brukar bli en hel del av totalt 263 observerade arter. Vidare beskrivs delmål där vi stannar till och skådar, fikapausar och att dagen avslutas med artgenomgång. Alla bidrar efter förmåga - att hitta, ropa ut och artbestämma det vi ser.

Vårvädret sätter fart på deltagarna. Över Tältholmen kan vi uppfatta trädlärkans spröda sång. I skogen bakom Midsommarberget uppehåller sig mesar och bofinkar. Kanske bergfink eller trädkrypare. Uppe på Midsommarberget får vi en oslagbar utsikt över sjöängen. Många arter av änder på vattnet, där stjärtanden kan utmärka sig. I vassarna döljer sig sävsparv, sävsångare och vattenrall. Skrattmåsarna gör anspråk på häckningsplatser. Gråhäger väntar stelt på fisk. En gammal havsörn drar över och skrämmer upp mängder av gäss. Alla skådar, försöker artbestämma och utbyter kunskap.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Vi fortsätter ner mot Byksberget för att komma närmare vattnet. Passerar gulärlan på sin stolpe. Hittar en guldig svarthakedopping spelande i vasskanten. Fortsätter mot Lundbydammen och försöker artbestämma alla gässen på åkrarna. Vid dammen finns en plattform skänkt av Världsnaturfonden. Höjd över vassarna kan vi lättare hitta fler arter.

Vi tänker också på den biologiska mångfalden. Värden har ibland svårt att hålla samman alla deltagare, som kryper runt bland växter, insekter och kräldjur, när de inte skådar mot himlen.

igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det finns fler bra platser för fågelskådning. Som Klosterbacken med sin urskogsliknade barrskog och Skesta hage med betad ängsmark. Olika karaktär – olika upplevelser.
Det finns alltid duktiga skådare att fråga om man inte kan själv. Handkikare behövs. Egen tub inget krav, men underlättar. Du behöver inte vara medlem, men får gärna bli. Bra eller dåligt väder – alla brukar vara nöjda med dagens resultat. En avslutande artgenomgång summerar dagens observationer. Minst en art per deltagare, men oftast många fler.

Angarnssjöängen är ett naturreservat mitt i ett jordbrukslandskap, omgivet av ängsmark, löv- och barrskog. Historiskt en havsvik. Nu avsnörd och reglerad våtmark. Ett allsidigt område som gynnar den biologiska mångfalden, där vi också söker se sambanden i naturen.

Mer info på www.angarngruppen.se
Text: Björn Nordling
Foto: Roffe Andersson