De löste pusslet med pysslet

De löste pusslet med pysslet

UPPHÄMTNING. Såklart att barnen ska få julpyssla även i år. Mammorna Maria Öhrlund Lindersson och Malin Kardevall har promenerat till Össeby-Garns kyrka för att hämta pysselpåsar till sina barn. I bakgrunden syns Sussi Ulander, husmor och vaktmästare i Össeby församling, som ordnat julpysselpåsar i år.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Så fixade Össeby församling myset trots pandemi

Julpyssel hör julen till. I alla fall i Össeby församling. Ända sedan 1970-talet har det pysslats på andra advent i Angarns församlingshem.

När det inte gick att genomföra i år bestämde man sig istället för att dela ut julpyssel i Össeby-Garns kyrka.
– I vanliga fall brukar vi vara ett hundratal barn och vuxna som pysslar ihop på andra advent, berättar Sussi Ulander, husmor och vaktmästare i Össeby församling.

När hon och församlingspedagog Malin Andersson förstod att det traditionsenliga pysslandet inte skulle kunna gå att genomföra i år på grund av pandemin, beslöt de sig för att fylla papperspåsar med pyssel som barn och vuxna får komma och hämta i Össeby-Garns kyrka. Den enda kyrkobyggnad i församlingen som nu är öppen fram till jul, eftersom den har både en in- och en utgång.
– Det finns allt möjligt i papperspåsarna, och alla påsar är olika. Vi har lagt i sådant som vi vet att barnen tyckt om tidigare. Det är papper och träkulor, mallar till tomtar, änglar och smällkarameller, berättar Sussi Ulander som själv älskar att pyssla.

–Jag jobbade i öppna förskolan tidigare och då fastnade jag i detta.

De har gjort 50 pysselpåsar och när Vallentuna Nya kommer förbi vid lunchtid under lördagen, har många redan varit här och hämtat. För den som missade att hämta en påse kommer fler att delas ut även 12-13 december mellan klockan 10 och 15.

FÖRVÄNTANSFULLT. Lukas 4 år hämtar en påse julpyssel tillsammans
med sin pappa Patrik Dahlberg.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En av dem som kommer för att hämta en julpysselpåse är Lukas Nilsson, 4 år, tillsammans med pappa Patrik Dahlberg.
– Det var Lukas mormor som hörde av sig och berättade om att det fanns. Det passar jättebra idag. Vi har syskon och kusin hemma, så jag tar med en påse till dem också. Kanske pysslar jag med, säger Patrik Dahlberg.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *