De vill skapa en ungdomsgård för de som identifierar sig som hbtq+

De vill skapa en ungdomsgård för de som identifierar sig som hbtq+

HOPPFULL. David Thell (S) hoppas att de andra partierna lever upp till sloganen om modet att gå före.
Foto: PRIVAT

“Unga hbtq-personer är särskilt drabbade vad gäller psykisk ohälsa och i har ungefär dubbelt så stor risk för depression, ångestproblematik och missbruksproblematik i jämförelse med unga heterosexuella”. Så skriver Socialdemokraterna (S) i en motion som lämnats till kommunfullmäktige i Vallentuna.

Anledningen till att motionen har skrivits och skickats in gör gällande att det måste skapas förutsättningar för en hbtq-ungdomsgårdsverksamhet I Vallentuna med omnejd. Något som helt saknats tidigare.

–Så pass många bor i norrort och det finns så många som identifierar sig som hbtq+, att det borde finnas en sådan plats, säger David Thell (S).

Sparsmakat med samlingspunkter
I förslaget skriver de att Vallentuna kommun i egen regi, eller i samverkan med angränsande kommuner, ska säkerställa en kvalitativ och regelbunden hbtq ungdomsgårdsverksamhet.

–Det är en brist som inte bara finns i Vallentuna, det är en brist i Stockholm i stort. Det finns verksamheter, vi har sneglat lite på Egalia som finns i Stockholms city och Skärholmen när vi skrev motionen, men annars är det inte så många, säger han.

Därför finns ett behov att i Vallentuna, eller i närheten av kommunen, dit det är lätt för Vallentunaborna att ta sig, anordna en sådan anläggning. Trots att David Thell har varit drivande för Socialdemokraterna att skriva den här motionen, kan han inte svara på varför det har tagit så lång tid innan ett sådant här förslag kommit fram.

–En känsla är att vi länge lurat oss själva med att det här inte ska vara ett bekymmer och att frågan därför hamnar mellan stolarna, säger han.

Han har själv varit runt och pratat med ungdomar i kommunen och där har frågan kommit upp varför det inte finns något för hbtq+ personer i Vallentuna.

”Har upptäckt ett glapp”
–Där har jag insett att ungdomarna i kommunen upplever att det saknas. Jag har upptäckt ett glapp i vad som borde finnas och vad som faktiskt finns, säger David Thell.

Slutligen skriver han att det är viktigt att verksamheten kan vara öppen en eller flera dagar i veckan och att den ska kunna verka som ett tryggt rum för unga hbtq+ personer.

–Motionen skrivs främst då det finns mycket psykisk ohälsa bland unga hbtq+ personer. Ett sätt att motverka detta är att säkerställa trygga rum, där man kan hänga med likasinnade och vara sig själv, säger han.

Remissvar senast 15 mars 2022
Motionen som skickats in förväntas få ett remissvar senast den 15 mars 2022. Därefter kommer möjligheterna ses över på var och när ungdomsgården kan öppna.

–Någonstans måste man ta första steget. Vi tänker först få med Vallentuna, att kommunen kan visa att den lever upp till sin slogan: “Modet att våga gå före”. Vi tror att det här är vägen att gå och jag hoppas att de andra partierna tycker det också, avslutar David Thell.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *