Det var som katten… Atlas hänger i centrum

Det var som katten… Atlas hänger i centrum

SAMLAR KRAFT. Som den ”tonåring” han är gillar Atlas att vara ute på nätterna och sova hela dagarna.
Foto: PRIVAT

Tonårskissen dissar skogen för prommis på byn

När familjen Engkvist-Tirén satte på katten Atlas ett gps-halsband fick de en chock. I stället för att snällt stanna i skogen eller trädgården hänger han ofta mot centrum till.

Atlas kom till familjen Engkvist-Tirén i januari i år. Han är knappt ett år, en tonåring kan man säga. Familjen hade hört talas om gps-halsband för katter, och ville testa.
– Vi var ju helt säkra på att han var i vår villaskog eller trädgård, när vi såg vad han höll på med fick vi dåndimpen, säger Kajsa Tirén.

För i hennes mobil visade kartan att Atlas gått från hemmet i Östra Bällsta till macken vid rondellen i centrum. Där har han gått fram och tillbaka, strecken som visar hur han rört sig bildar en stor blobb.
– På nätterna drar han sig mot centrum och det gillar vi inte, vi tycker att han ska hålla sig i trädgården och skogen, vi kan inte förstå vad han ska i centrum att göra. Han måste förstå att det är farligt, säger Kajsa.
Hon tror att det kan vara rishögarna som ligger kvar efter skogsröjning som lockar, eftersom det troligtvis bor möss där.
– Men han har också passerat den farliga vägen mot Täby kyrkby och gått ända ner till sjön. Där är det vass och snårigt, så jag gissar att han tycker det är som en spännande djungel, säger Kajsa.

KOLL MED GPS. Atlas familj tycker att han borde hålla sig nära hemmet, men katten bryr sig inte om det, utan hänger ofta i centrum.
Foto: SKÄRMDUMP FRÅN GPS

Sändaren som sitter på halsbandet ser ganska stor och klumpig ut.
– Jag var lite tveksam när jag köpte halsbandet, men den är inte tung och Atlas bryr sig inte alls.

Med sändaren kommer också en app där katten får ett hälsomål. Atlas som är nästan ett år har målet att röra sig 120 minuter om dagen.
– En gång när Atlas nästan nått målet tog vår sjuåriga son Olof kopplet i sin ficka och sprang några varv runt fotbollsplanen för att hjälpa katten.

Det finns också en sorts världsranking i appen, där den som rört sig mest leder listan.
– Man kan jämföra med andra katter i världen. Atlas ligger ungefär på plats 8 000 på den topplistan. En österrikisk katt som heter Pepi leder. Hittills i september har Pepi rört sig 6 000 minuter och Atlas 1 400. Men Atlas klättrar stadigt.

Frågan är hur en katt kan röra sig så mycket som Pepi, funderar Kajsa.
– Kanske har ägaren lagt halsbandet i fickan och gått ut och sprungit.
Men skämt åsido, anledningen till att ha GPS på katten är att kunna veta var den finns.
– Vi har vänner som har en 17-åring och de har GPS ifall katten skulle lägga sig under en buske för att dö. Andra bekanta hade en katt som enligt sändaren var helt stilla bredvid Bällstabergsvägen – i en timmes tid. De blev oroliga och åkte dit, men katten satt på en sten och spanade på möss.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *