Distansundervisning för äldre elever efter sportlovet

Distansundervisning för äldre elever efter sportlovet

STÄNGD SKOLA. Hagaskolan stängdes några dagar innan sportlovet då det var flera smittade av Covid -19 på skolan.
Foto: JOCKE LINDEBORG

På grund av oro för ökad smittspridning kommer högstadierna och gymnasiet i Vallentuna att ha distansundervisning under vecka 10, veckan efter sportlovsveckan som nu pågår.

– Under vecka 10 tas beslut om eventuell fortsättning med distansundervisning, utifrån smittläget i länet i stort, samt för Vallentuna, säger Susanna Falk, utbildningschef i Vallentuna.

Hoppas vara tillbaka vecka 11
När det förra veckan kom signaler om att smittspridningen av covid -19 åter tagit fart i samhället, bestämde sig flera regioner, däribland region Stockholm, för att övergå till distansundervisning en period både för gymnasiet och högstadierna.

Förhoppningen är att i möjligaste mån förhindra en ökad smittspridning som kan uppstå när sportlovsresenärer återvänder till skola och arbete, efter att ha varit bortresta. Grannkommunen Täby har redan tagit beslut om distansundervisning även under vecka 11, men i Vallentuna avvaktar man alltså och tar eventuellt ett nytt beslut under vecka 10.
Kulturskolan i Vallentuna följer rekommendationerna för skola och gymnasium. Det betyder att även kulturskoleelever, födda 2007 och tidigare, har distansundervisning under vecka 10. Undantag kan göras för barn med särskilda behov. All ensemble-, kör- och orkesterundervisning ställs också in.
– Vi hoppas att alla insatser som görs nu minskar smittspridningen och att vi kan återta den fysiska undervisningen igen vecka 11, säger kulturskolechef Jerker Axelsson.

Smitta i skolor i Vallentuna
Att det finns en allmän smittspridning i samhället märktes i Vallentuna veckan före sportlovet, då flera skolor rapporterade om både elever och lärare med bekräftad covid -19.

Ett par skolor stängde också ned delar av sin verksamhet och övergick till distansundervisning: Rosendalsskolans årskurs 9 gick över till fjärr- och distansundervisning den 24-26 februari och Hagaskolans F-3-klasser tog beslut om att stänga både skola och fritids 25 februari till 3 mars.

Den 1 mars infördes också ytterligare restriktioner som regeringen hoppas ska förhindra en ökad smittspridning, bland annat dessa:
√ I region Stockholm är det numera obligatoriskt för alla födda 2004 och tidigare att bära munskydd i kollektivtrafiken, dygnets alla timmar.
√ Restauranger ska stänga klockan 20.30, därefter tillåts endast mat för avhämtning.
√ För de restauranger som ligger inne i ett köpcentrum och saknar egen ingång, får antalet besökare per bord endast vara en person. Det gäller dock inte barn och andra personer i behov av stöd. För övriga serveringsställen gäller fortfarande att ett sällskap får vara max 4 personer. I Vallentuna centrum, där restaurangerna har egna entréer, gäller max 4 personer per sällskap.
√ Idrottsmatcher för barn och unga stoppas. Träningar får fortsätta.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *