Efter branden – ”Det är magiskt”

Efter branden – ”Det är magiskt”

Familjen Norberg kom hem till ett hus i lågor. Sju brandbilar kunde inte hejda elden. Men familjen har fått mycket hjälp – många gånger från helt okända människor.

Det var i lördags kväll som familjen Norberg var hemma hos vänner. En granne ringde och berättade att det brann i familjens hus.

– Min fru bara ”är det här ett skämt eller”, hon trodde inte på det förrän grannen skickade en bild på huset, berättar Patric Norberg.

Huset helrenoverades för fyra år sedan. Nu har allt gått upp i rök. Foto: Patric Norberg

Väl hemma möttes familjen av sju brandbilar och ett hus som inte gick att rädda.

– Det är bara en murstock kvar, den ena har vält. Ena katten är återfunnen, men den andra är borta, säger Patric Norberg.

Bland bråtet syns en gammal kakelugn. Foto: Patric Norberg

För barnen är det svårt att förstå vad som hänt. Barnen är 2,5, 4,5 och 10 år gamla.

– 4-åringen har väldigt mycket frågor. Han vill åka hem, och det finns inget hem att komma till. De är helt upp och ner, barnen. Ena sekunden leker de och nästa ser det ut som att de ska börja gråta. Det är som en dålig film.

Men det finns ljusglimtar. När Patric Norberg och hans fru berättade om branden på sociala medier i söndags eftermiddag hände det något. På ett dygn har paret fått 600 inlägg. Flera människor har letat reda på telefonnummer och swishat pengar.

– Det är extremt många som hört av sig, de flesta människor vi inte känner. En skrev ”jag kan flytta hem till min morsa så kan ni låna vår lägenhet”. Det är magiskt.

Patric Norberg är aktiv inom Djurgården fotboll, och en av dem som skänkt pengar är den gamla landslagsspelaren Tobias Hysén.

– Djurgårdsfamiljen har delat mitt inlägg. Man är helt blown away över hur mycket folk bryr sig. Människor som har ett stort hjärta, helt enkelt.

Huset var byggt av timmer, vilket syns på bilden. Foto: Hege Hellström

Även vänner hjälper till.

– En tjejkompis, Angelica, har dragit igång en insamling. Bilar ska åka runt i dag och plocka in kläder och leksaker. Det är sådan ovärderlig hjälp, helt galet, säger Patric Norberg.

Det är extra bra att få hjälp med praktiska saker i ett sådant här läge.

– Jag har suttit med polisen och försäkringsbolaget sedan åtta i morse.
Enligt vad Patric Norberg fått reda på kan det ta upp emot 1,5 år innan ett nytt hus är färdigt. Först ska man få tillstånd att röja, sedan är det handläggningstid för bygglov, och så vidare.

Det ryker fortfarande från den gamla murgrunden.

– Det är så overkligt. Det har nog inte gått in ännu, säger Patric Norberg.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *