Färre konkurser i Vallentuna trots tuffa corona-tider

Färre konkurser i Vallentuna trots tuffa corona-tider

KOLL PÅ LÄGET. Per-Anders Dagborn, som driver Sports Club, är också nationalekonom. Han resonerar kring hur det kan komma sig att Vallentuna klarat sig så bra trots Coronan.
Foto: PETER PALMQUIST

I coronakrisens spår har antalet konkurser ökat i många av Sveriges kommuner. Men inte i Vallentuna.

Under perioden januari – maj har konkurserna till och med minskat. Från sju till tre stycken, jämfört med förra året. En minskning med 57 procent. Det visar siffror från UC kommunstatistik.

–Det brukar inte vara så många konkurser i Vallentuna, generellt sett, men det är positivt att vi hittills i år haft färre än samma tid förra året, säger Magnus Isberg, näringslivsstrateg på Vallentuna kommun.
En förklaring till att Vallentuna hittills klarat sig väl, kan vara typen av företagande.

–Om vi ser till vårt näringsliv, så har vi en annan sorts företag här, jämfört med Sigtuna till exempel. De har många konferensgårdar och hotell, medan vi har mindre och medelstora bolag. Det verkar också vara många som stöttar sina lokala företag, genom att till exempel ta sig till Vallentuna centrum och handla. Många jobbar också hemifrån och handlar lunch här.

STRÄVSAMMA BAGARE. För många företagare har det varit svårt att fixa degen under våren, men pizzabagarna måste alltid ha koll.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Även om antalet konkurser minskat, så är det fortsatt kärvt för många företag, särskilt för restaurangerna, säger Magnus Isberg.

–Frisörer är också en yrkeskategori som jag vet har haft problem. Successivt ökar nu deras verksamhet och några jag talat med har 50 procent beläggning nu, jämfört med noll under krisens början. Det finns en stor kundkrets barn och vuxna som behöver klippa sig. Medan många av de äldre har försvunnit, de klipper sig inte nu.

Per-Anders Dagborn, verksamhetsansvarig på Sports Club och nationalekonom, tror också att det kan ha haft betydelse att Vallentuna inte har drabbats så hårt av coronaviruset, med bara få bekräftade fall i kommunen.

–Vi har en naturlig distans till varandra här. Vi behöver inte anstränga oss, för vi är mycket isär automatiskt. I Vallentuna centrum är det också stora ytor och det är ett utomhuscentrum. Det är värre för restauranger inne i Täby centrum och i stan. Jag tänker också att Vallentuna har många småföretagare som har funnits här länge, det gör att det känns stabilt här, säger Per-Anders Dagborn.

År 2019 hade Vallentuna och Ekerö lägst arbetslöshet i Stockholms län. Hur Vallentuna kommer att påverkas av pandemin är än så länge för tidigt att säga. Det beror på vad som händer de kommande månaderna, något som både Per-Anders Dagborn och Magnus Isberg lyfter.
–Om varsel som har lagts leder till uppsägningar, då leder det i sin tur till en minskad efterfrågan i ekonomin, och då blir situationen annorlunda för företagen. Vi har mycket hantverkare, om de inte har arbete, då kan det komma en andra våg, säger Magnus Isberg.

Per-Anders Dagborns eget företag, Sports Club, har klarat sig bra. Man har infört korttidspermittering och anpassat verksamheten maj – augusti. Sommaren är generellt lågsäsong för inomhusgymmet, som också har anpassat sig till pandemin och börjat med utomhusklasser, samt begränsat deltagandet på de virtuella klasserna.

–Vi på Sports Club Vallentuna har både resurser och reserver för att genomföra hela det investeringsprogram som vi sedan länge planerat – långt före coronakrisen. Under hösten kommer vi att slutföra den stora delen där tidigare NOVA fanns. Vi följer vår planering och siktar på öppning av den nya verksamheten lördagen den 26 september, berättar Per-Anders Dagborn.

Inom kort kommer Sports Club också att börja lägga ut information på sin facebook-sida. Där kan man följa hur projektet utvecklas.

–Vi räknar med att hösten blir väldigt spännande med de nya hinderbanorna och nya Family Corner, säger Per-Anders Dagborn.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *