”Förändringar görs av en anledning”

”Förändringar görs av en anledning”

AVDRAMATISERAR. Rektor Mattias Lingeskog berättar att det inte sker några förändringar på skolorna varken organisatoriskt eller pedagogiskt.
Foto: DANIEL BERGHOLM

Rektorn om nästa års sammanslagning av skolor

Till höstterminen 2022 slår Karlslundsskolan norra och södra ihop. Samtliga elever, från F till årskurs tre, kommer att flytta från Södra till Norra.

Två skolor ska bli en. För Karlslundsskolan Södras (tidigare Karlbergsskolan) elever blir det snart till att flytta 200 meter norrut för att ta plats i Karlslundsskolan Norra (tidigare Hjälmstaskolan). Förändringen kommer ske under sommaren 2022.

För många tomma skolplatser
Rektorn Mattias Lingeskog, 41, har jobbat i Vallentuna sedan 2015 och är redo för den stora utmaningen. Samtidigt så vet han att all förändring i skolans värld är en känslig fråga.

–Skolan är ett sådant nav i samhället och alla har en relation till den. Det är viktigt att det ska vara en trygg plats. Det blir alltid lite oroligt vid en förändring, men man ska komma ihåg att förändringar görs av en anledning, säger han.

Grundtanken bakom flytten är att skolpengen ska kunna nyttjas maximalt och att de framöver ska kunna undvika en massa tomma lokaler.

–Det handlar främst om att vi har för många tomma skolplatser. Har vi 1000 platser men där bara 900 utnyttjas, så betalar vi fortfarande för 1000. Vi skulle i dagsläget kunna ta emot många fler elever än vad vi gör, säger Mattias Lingeskog.

I förändringsprocessen handlar det om att ha kontakt med föräldrarna. När Vallentuna Nya träffar Mattias Lingeskog så kommer han precis från en föräldraträff.

Barnens perspektiv är viktiga
Han påpekar att tongångarna från mötet generellt varit positiva, men att det samtidigt finns en del blandade reaktioner.

–Det har varit både och. Det finns exempelvis synpunkter på att det blir mindre lokalyta till barnen, där finns en oro. Samtidigt är det positivt med tillgängligheten att kuratorer, skolsköterskor och ledningen kommer finnas på samma plats. Vi kommer ha löpande kontakt och fortsatta möten med alla involverade om det behövs, säger han.

Samtidigt som föräldrarna till barnen är inkopplade så menar rektorn att det är viktigt att barnens röst inte glöms bort.

–Vi kommer vara noga framöver med att få barnens perspektiv. Framförallt att de kommer få möjlighet att besöka deras framtida lokaler och omgivning. Kommer det fram att det finns andra önskemål också så ska vi försöka lösa det, säger han.

Tanken är att samtliga lärare som jobbat på Karlslundsskolan Södra också kommer vara med i flytten över till Norra.

–Alla lärare som har avtal och finns i vårt team idag kommer fortsätta att vara anställda. Vi har ingen plan på att varsla personal, utan organisationen ska vara likadan.

Han fortsätter:

–I övrigt kommer det inte vara några stora förändringar rent organisatoriskt eller pedagogiskt. Det stora som händer är att elevernas klassrum flyttas 200 meter.

Montessoriskolan flyttar ut
Vad som händer med lokalerna i Karlslundsskolan Södra är inte bestämt ännu. Hyresavtalet går ut och det är upp till Vallentuna Kommun att komma fram till lösningen för det som snart kommer vara tomma lokaler.

–Jag har ingen insikt i vad som händer där. Däremot så står det nog klart redan nu att det kommer bli en intensiv sommar nästa år, säger Mattias Lingeskog.

En annan aspekt som redan är beslutad är att Vallentuna Internationella Montessoriskola (VIMS) kommer att flytta ut till läsåret 2022/2023. Än är det inte klart vart eleverna på den skolan kommer ta vägen framöver. Det är inte heller något som rektorn har fått någon information om.

–Det så klart viktigt att de också får lokaler som fungerar för dem. Däremot kommer de inte vara kvar i Karlslundskolans Norras lokaler, avslutar Mattias Lingeskog.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *