NYHETER 2021-06-30 KL. 15:14

Från 1 juli kan du resa med EU:s covidbevis

Av Anneli

Från 1 juli kan du resa med EU:s covidbevis

Foto: Adobe

Ska du resa utomlands i sommar? Då kan du från och med den 1 juli ladda ner, eller skriva ut, EU:s gemensamma covidbevis.

Från den 1 juli införs också fler lättnader i corona-restriktionerna här hemma. Fler människor kan nu samlas, både inom- och utomhus, och restaurangerna slipper särskilda öppettider.

För den som är sugen på att resa utomlands igen blir det nu lättare i och med det digitala covidbeviset som EU tagit fram. Till att börja med visar covidbeviset endast att du är vaccinerad. Från mitten av juli går det också att få bevis på ett negativt coronatest – förutsatt att företaget där du testat dig hos är uppkopplat mot E-hälsomyndigheten. I mitten av augusti ska beviset också kunna visa om du haft covid -19 och tillfrisknat.

Få beviset digitalt
Är du redan vaccinerad är det alltså bara att logga in med e-legitimation på sidan covidbevis.se och få ditt bevis. Se faktaruta nedan. Den som saknar e-leg kan få beviset hemskickat.

Rent praktiskt innebär covidbeviset att det blir enklare för oss att resa till länder som efterfrågar ett sådant här bevis. För inresa till Sverige gäller att alla som har ett covidbevis eller liknande intyg får resa in, medan det råder inreseförbud för dem som inte har ett. Detta gäller fram till 31 augusti på grund av det osäkra smittläget i världen. Fortsatt gäller att inresa från Danmark, Finland, Island och Norge inte omfattas av några inreserestriktioner.

Lättnader av restriktioner
Precis som förra sommaren minskar smittspridningen ordentligt i Sverige, men i år är vaccineringen en starkt bidragande orsak. Nu har 57 procent av alla vuxna i Sverige fått en dos vaccin och 36 procent två doser. I Vallentuna har 58 procent fått en dos och 27 procent fått två doser, fram till vecka 24.

Eftersom alla siffror pekar åt rätt håll beslöt regeringen i måndags att gå vidare och som planerat lätta mer på restriktionerna från den 1 juli. Det är nu tillåtet att samlas 50 personer inomhus och 300 om det finns anvisade sittplatser. Utomhus kan 600 personer samlas och 3000 personer kan få samlas inom en sektion på stora arenor där publiken kan hållas isär, ha egen in- och utgång och egna toaletter och serveringsställen, så kallad sektionering.

Öppet på krogen
Restriktionerna vad gäller öppettider för restauranger tas också bort. Men fortfarande handlar det om att servera sittande sällskap inomhus, ”inget stående barhäng”, som Johan Carleson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, sa under måndagens presskonferens. På utomhusserveringar tas restriktionerna bort för hur många man kan vara, medan man får vara högst 8 personer per sällskap inomhus.

Den 15 juli planerar regeringen att lätta ytterligare på restriktionerna, sedan igen i september och så småningom ska de tas bort helt.
– Som det ser ut nu verkar vi hålla oss till önskvärt scenario, sa socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Till dem som känner sig oroliga för olika mutationer av coronaviruset, till exempel Deltavarianten, hade Johan Carleson lugnande besked:
– Vi har ett annat läge än tidigare eftersom många är vaccinerade. Ta vaccin, fortsätt hålla avstånd, så behöver du inte vara orolig. Däremot kan regionala anpassningar behöva göras.

I Värmland och Blekinge har lokala restriktioner införts, eftersom man där haft flera fall av Deltaviruset.
Den 1 juli slopas också rådet om att handla ensam och att undvika att träffa nya kontakter. Råden om att bära munskydd i kollektivtrafiken slopas också. De allmänna råden om att hålla avstånd och undvika trängsel finns dock kvar.