Fritidsgårdarna håller öppet i sommar

Fritidsgårdarna håller öppet i sommar

Planerar för att många barn och unga är hemma

SATSAR PÅ BARNEN. Både biblioteken och ungdomsgårdarna har många aktiviteter för barn i år då kommunen räknar med att många stannar hemma denna sommar också.
Foto: PRESSBILD

Det finns mycket att hitta på för barn och unga i Vallentuna i sommar. Både inomhus och utomhus. Fritidsgårdarna Mega och Haket håller öppet hela sommaren och biblioteket i Vallentuna erbjuder en rad olika aktiviteter.

Charlotte Levin är samordnare på Haket i Brottby.
– I år har vi öppet hela sommaren. Antingen är gården öppen eller så har vi andra aktiviteter. Bästa sättet att hålla koll på vad vi gör är att följa oss på Instagram. Där lägger vi ut program vecka för vecka, berättar hon.

Man kommer att vara utomhus så mycket som möjligt. Det planeras bland annat för paddling med övernattning, bad och grillning, olika turneringar och förhoppningsvis LAN lite längre fram i sommar.
– En aktivitet blir Pimp your ride, där ungdomarna får tillfälle att pimpa sina mopedbilar, epatraktorer och moppar med egengjorda dekaler och doftgrejer som man kan hänga upp, likt doftgranar.

Uppdrag i bibblan
Biblioteket i Vallentuna erbjuder flera olika aktiviteter. Läsutmaning och poängjakt men också möjlighet för den som blir 12 år i år eller äldre att delta i ”Uppdrag 21”. Det är ett hemligt mysterium som ska lösas genom att följa olika ledtrådar och utföra olika uppdrag. Anmälan måste ske senast 1 juli till biblioteket.
– Vi har några platser kvar till detta kluriga uppdrag. När man anmält sig skickar vi ut ett startbrev. Sedan ska uppgifterna lösas. En del kan lösas hemifrån, andra ute, berättar barnbibliotekarie Martina Strolz, som inte vill avslöja för mycket.

Nytt bokprojekt
Den här sommaren vill biblioteket också främja läslusten hos både unga och äldre. I samarbete med gatu- och parkavdelningen har man därför startat ett projekt med ”läs-frön”.
– För varje bok som man läser under sommaren kan man lämna in en lapp på biblioteket eller digitalt på vår hemsida, och för varje läst bok planterar vi ett antal frön som blir ringblommor i olika färger. Det gör vi för att bina har det tufft och vi vill hjälpa bin och andra pollinatörer, berättar Martina Strolz.
Den 28 juni till 2 juli blir det kreativ verkstad i Vallentuna kulturhus med konstnären Sigrid Ingela Blom. Man kan anmäla sig till en av dagarna eller alla dagar i mån av plats.
– Jag har hållit barnkurser ”ateljé med Blom” i drygt tio år, vilket är fantastiskt roligt och berikande. Barn är av naturen kreativa och nyfikna och på mina kurser och workshops får de skapa fritt på tema med handledning. Vi arbetar både i grupp och individuellt och har roligt med färg och form, både två- och tredimensionellt, berättar Sigrid Ingela Blom.

Sommaraktiviteter för barn och unga:

• 28 juni – 5 juli är det kreativ verkstad med konstnären Sigrid Ingrid Blom i Vallentuna kulturhus. Gratis för barn 6-15 år. Föranmälan görs till sigridingelablom@yahoo.se

• I början av varje vecka lägger fritidsgårdarna ut veckans program på Instagram: @haketbrottby, @fritidsgardenmega och @klubbcosmos

• Några idrottsföreningar erbjuder gratis träning. Till exempel Vallentuna Taekwondo. Träning för barn 6-12 år, från 13 juni till 15 augusti. Läs mer på www.upplevvallentuna.se

• Cirkuspedagogen Elin Jonzon lär ut cirkusakrobatik och jonglering. Gratis för barn 7-15 år, 30 juni och 9 augusti. Biljett på biblioteket. Begränsat antal platser.

• Biblioteket har flera läsutmaningar och aktiviteter för barn. Läs mer på: www.upplevvallentuna.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *