NYHETER 2021-11-25 KL. 12:50

Gott om pappor på Vallentuna öppna förskola

Av Hege

Gott om pappor på Vallentuna öppna förskola

LEKPLATS. Lådorna med leksaker är omtyckta besöksmål för barnen.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Förr brukade öppna förskolan ha speciella pappagrupper – nu händer det ofta att papporna är i majoritet. Häng med till de nya lokalerna vid Korallen.

I början är han lite blyg, Holger Fischer, 13 månader. Men snart kilar han runt bland andra barn och letar leksaker.

– Vi är här på öppna förskolan ungefär två gånger i veckan. Holger gillar att leka med andra barn, eller nja, bredvid andra barn. Och så finns det nya leksaker, plus att jag får vuxensällskap, berättar pappa Torsten Fischer.

Holger är hans tredje barn och han är pappaledig i tio månader, lika länge som mamman.

– Med första barnet var jag hemma längre, det har blivit kortare för varje barn.

På jobbet, ett företag med 1 500 anställda, uppmuntras de anställda att vara föräldralediga. Men när företaget köptes upp av ett amerikanskt bolag fick Torsten Fischer en utskällning för att han var hemma.

– Den amerikanska vd:n sade att jag inte tog mitt ansvar. Men den svenska vd:n gick via HR och jag fick en ursäkt.

Ny forskning visar att attityder på arbetsplatsen påverkar hur lång ledighet både mammor och pappor tar. Men lagar och regler påverkar förstås också.

– När jag pratar med anställda i andra länder kan de säga: ”jaha, är du pappaledig, då ses vi på torsdag”, men jag svarar: ”vi ses om ett år”, säger Torsten Fischer.

Sedan årsskiftet håller öppna förskolan till i den gamla disponentvillan vid Korallen.

– Det ska vara en lågtröskelverksamhet, så det är bra att vi är nära till exempel BVC, säger förskoleläraren Susanna Sohlberg.

Nu för tiden är det gott om pappor som besökare.
– Förr hade vi speciella pappagrupper men det behövs inte nu. En gång kom det elva pappor innan dagens första mamma kom hit, säger Susanna Sohlberg.

Självkänsla ett nyckelord
Hon vill jobba för att även nyanlända ska hitta till öppna förskolan.

– Det är en fantastisk mötesplats. Vi hade en mamma från Burundi här och hon drömde om en egen bil. När jag sa att hon kunde ta körkort och köpa en bil skrattade hon bara i början. Men sakta stärktes hennes självkänsla.

Just självkänsla är ett vanligt samtalsämne bland besökarna.
– Och hur man skapar självkänsla hos barn. Det kanske är lätt att tänka att det är något som går att skapa senare, men det är här och nu som gäller, säger Susanna Sohlberg.

Annat som diskuteras är tvåbarnschocken, barnuppfostran och ledarskap. Eller som idag, när ämnet mellan ett gäng pappor är programmering som ämne i skolan.

Fortfarande är det lång väg till ett jämställt uttag av föräldraledigheten. I grannkommunen Täby tar mammorna ut 65,6 procent av ledigheten, vilket gör att kommunen hamnar på plats fem av de mest jämställda kommunerna. Vallentuna hamnar på plats 40 av alla 290 kommuner i Sverige. Minst jämställt är det i Haparanda, där kvinnorna tar ut 76 procent av ledigheten, och mest jämställt är Robertsfors med 63 procent.

Siffrorna kommer från TCO:s jämställdhetsindex, som illustrerar hur stor andel av föräldrapenningdagarna som tas ut av kvinnor. TCO har slagit ihop de två olika sorterna föräldrapenning, ”vabb”, eller tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn, och den föräldraledighet brukar tas ut innan barnet börjar förskola.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se