Hållbart företag prisas på gymnasiet

Hållbart företag prisas på gymnasiet

FRAMTIDSDRÖMMAR. Nimo Mahamed Hasan, Arefa Husseini och Shukri Osman Okash vill alla bli entreprenörer på ena eller andra sättet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Nimo, Arefa och Shukri får framtidspris i Vallentuna

Tre unga kvinnor prisas för sitt arbete med hållbarhetsfrågor. Deras affärsidé är att stöpa ljus i återvunna glasburkar.

Handgjorda doftljus i varianterna vanilj, kokos och kanel visade sig vara en succé i jultider för eleverna på handelsprogrammet när de skulle driva ungdomsföretag, UF.
– Vi ville tänka miljövänligt, så vi använde återvunna glasburkar, säger Shukri Osman Okash.

Det blev en riktig verkstad, där någon tvättade glasburkar, en annan värmde stearin och en tredje fixade omslag och etiketter. Sedan skulle ljusen säljas, till exempel på torget i Vallentuna centrum.
– Det var väldigt roligt, för vi lyssnade på varandra, diskuterade och var inte ensamma. Vi samarbetade, säger Shukri.

Instiftat av tidigare lärare
När Vallentuna gymnasium delade ut priset Årets UF hamnade ljusföretaget, Light & Glow, på andra plats. Men nu har de fått revansch. När Unga frantidspriset delas ut är det Light & Glow som kniper förstaplatsen. Motiveringen innebär att företaget blivit en förebild inom hållbarhetsfrågor, och förmågan att anpassa produkter utifrån resurser som finns i stunden.
– Först var det jättesvårt, sedan gick det jättebra. Det är så roligt att få det här priset, säger Nimo Mahamed Hasan.

Läraren Julia Dahlqvist är imponerad över arbetet som lagts ner i Light & Glow.
– Ni satt ofta efter skolan, jag har aldrig varit med om det. Det fanns svårigheter som grammatik att jobba med, ni fick kämpa extra, men ni la ner den tiden som behövdes, säger Julia Dahlqvist.

De tre kollegorna i Light & Glow får varsin Ipad och 3 000 kronor att dela på. Priserna kommer från sponsorer, både företag och privatpersoner. Initiativet kom från en tidigare elev och lärare på skolan, Gabriel Liljenström, som hösten 2019 ville få ungdomar att arbeta med hållbarhet och entreprenörskap.

Priset är en förlängning av FN:s globala mål och Agenda 2030-arbetet i och med att unga på lokal nivå får fundera över hur målen kan uppnås.

Unga framtidspriset
Det är Vallentuna gymnasium i samarbete med Agendamakers, Vallentuna kommun, Företagarna i Vallentuna med flera som delar ut priset.

Unga framtidspriset skapades 2019 och är tänkt att delas ut åtminstone till år 2030, med tanke på Agenda 2030.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *