Här älskar de att ta sig vatten över huvudet

Här älskar de att ta sig vatten över huvudet

TIDSINSTÄLLD. Irene Rybrink simmar i 30 minuter blankt – om det inte regnar, för då stannar hon hemma.
Foto: ROFFE ANDERSSON

På dagarna fylls Kvarnbadet av stojande barn. Men motionssimningen på morgnarna går desto lugnare till.

Det är glest mellan bilarna utanför Kvarnbadet tidig morgon en vardag. Men när en bildörr öppnas möts vi av en annorlunda syn. En kvinna i badrock kliver ur och styr stegen mot badets entré. Det är nämligen inte tillåtet att duscha i omklädningsrummen på grund av coronasmittan, så besökarna får duscha hemma innan ankomst.

En som redan hunnit hoppa i bassängen är Irene Rybrink. Med långsamma tag och solglasögonen på tar hon sig fram i bassängen.
– Det är jättehärligt! Jag har kommit hit på morgnarna i kanske 20 år, och har bott i Vallentuna 40 år, säger Irene Rybrink.
Hon räknar inte antalet längder.
– Jag simmar på tid, 30 minuter brukar det bli. Men regnar det stannar jag hemma.

TRÄNINGSPLATS. Det går snabbt i den bana där Richard Innala tränar inför triathlon-lopp två gånger i veckan.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En man som just kommit ur badet är Richard Innala. Han tränar inför triathlonlopp och gillar att simma utomhus.
– Absolut, det är jätteskönt. Det här badet är klockrent, jag bor i Österåker men en Vallentunabo tipsade mig om Kvarnbadet.
I en av banorna syns ett – för en lokaltidningsjournalist i alla fall – känt ansikte. Kan det vara… Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna? Jo, det stämmer.
– Jag simmar 50 minuter några gånger i veckan och det är ren meditation för mig. Det är fin omgivning och ofta fint väder. Det är ett behagligt sätt att röra sig på, i vattnet.

ROGIVANDE. Politikern Jaana Tilles (S) upplever simstunden som en meditation.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Hon är glad över att badet öppnar i sommar trots rådande omständigheter.
– Jag tror att Kvarnbadet kommer att betyda mycket i sommar, inte bara för mig. Hade de beslutat att ha det stängt hade det varit katastrof. Kvarnbadet är folkrörelse, säger Jaana Tilles.

LUFTSLOTT. För att minska smittorisken byggs två omklädningsrum som låter mycket luft komma in. Andreas Vieru, Mathias Heidrich och Mattias Ehrenstråhle håller i skruvdragarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Så är det på Kvarnbadet i coronatider:

Efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten finns en begränsning om max 500 personer på Kvarnbadet samtidigt. Det innebär att besökare inte alltid är garanterade att komma in på badet.

Polisens förbud mot att fler än 50 personer samlas omfattar inte denna typ av utomhusverksamheter.

Även i en bassäng är det viktigt att hålla avstånd för att undvika direkt smitta mellan personer. Att smittas via badvattnet bedöms inte som trolig.

Omklädningsrum och inomhusduschar kommer att vara stängda, men toaletterna kommer att vara öppna. Tillfälliga utomhusomklädningsrum byggs och utomhusduscharna är öppna. Kommunen uppmanar besökarna att duscha och tvätta sig hemma före besök.

Källa: Vallentuna kommun

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *