Här är alla tiders lek till salu

Här är alla tiders lek till salu

Vad har en stor dalahäst, en byggsats från Star Trek och en byrå med marmorskiva gemensamt? Kanske ingenting egentligen, förutom att de alla nu samsas under samma tak på Antikladan.

Det är lördag och Antikladan ute på landet i Vallentuna har precis öppnat. Det är ovanligt lugnt på parkeringen och inne i ladan har rep spänts upp för att stänga av de delar som saknar personal. Det allra mesta här inne har många år på nacken, förutom handspriten i en pumpflaska ståendes på en snickarbänk. Även här gör coronaviruset sig påmint och hindrar idag initiativtagaren till Antikladan från att komma hit.

För tre år sedan tog Thomas Cedergren över ladan från en bekant. Thomas, som varit i antikbranschen sedan 1979, drev en liten affär inne i stan. I ladan byggde han upp en butiksmiljö på egen hand och flyttade ut verksamheten till vischan i Vallentuna. Thomas första hyresgäst blev Tom Nestius.
– Jag hade en antikaffär i Sundbyberg och där var Thomas min bästa kund. Han hörde att jag sökte nytt lager och berättade om ladan. Men där hade han byggt så jag kunde ha butik så jag flyttade verksamheten dit, berättar Tom.

Även Tom Nestius har handlat med antikviteter länge. På vardagarna tömmer han dödsbon och därifrån får han de saker han säljer i sin del av ladan. Det är hantverket och den inneboende kvalitén i de gamla sakerna som tilltalar honom. Och det verkar tilltala många andra också. Sedan starten 2017 har verksamheten blivit dubbelt så stor och för bara en vecka sedan öppnades en ny del i ladan. Nu finns bland annat en gitarrhörna, en mopedavdelning och en leksaksaffär.
– Alla som varit här nämner ladan för minst två nya personer, menar Thomas Cedergren.

Att gå runt i Antikladan är som att besöka ett museum där allt är till salu. Henrik Blom driver Alla tiders lek där leksaker tillverkade före 1970-talet säljs. Smurfar, plåtbilar, djur i trä. Här inne är det lätt att bli nostalgisk.
– Skulle vi ta inträde skulle vi säkert tjäna tio gånger mer än vad vi gör på försäljningar, säger Henrik och skrattar.

Runt hörnet på ladan finns en trappa som leder till loftet. Malin Hansson flyttar en grå byrå som hon och hennes man målat om. Tillsammans driver de här Montebello möbler och är idag en av åtta verksamheter som ryms i Antikladan. Längre in på loftet gömmer sig en av Thomas Cedergrens nya satsningar – ett galleri där konstnärer kan visa upp sina verk. En utomhusscen tillhör också, ihop med galleriet och de nya butikerna, Antikladans senaste tillskott.
– Vi är som ett köpcentrum med bara gamla saker. Vissa kommer hit bara för att hänga i cafédelen och prata, säger Thomas.

Här hittar ni Antikladan i Angarn.
Dela artikeln här:

Lina Abrahamssom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *