Här är några nya lagar som gäller från årsskiftet

Här är några nya lagar som gäller från årsskiftet

HÖJDARE. Den som flyger drönare från och med årsskiftet behöver inneha ett körkort.
Foto: BUDIMIR JEVTIC/ADOBE

Dyrare pass – Körkort för att flyga drönare

Rut-avdraget är höjt, ”körkort” krävs för att flyga drönare och det blir dyrare att skaffa pass. Det är några av de nya lagar som gäller år 2021.

En rad nya lagar gäller sedan 1 januari 2021. Här presenterar vi några av dem. Schablonintäkten för uppskjuten skatt på vinst vid bostadsförsäljning, som brukar kallas uppskovsränta, tas bort. Det gäller både uppskov som redan finns och framtida uppskov.

En annan nyhet är att det finns en skattereduktion för installation av grön teknik. Privatpersoner kan få 15 procents skattereduktion för solceller och 50 procent för att ordna lagring av egenproducerad elenergi och för att installera laddningspunkt till elfordon. Det maximala avdraget är 50 000 kronor under ett år.

Rutavdrag gäller nu fler tjänster, som att tvätta kläder i vatten vid en tvättinrättning och att montera möbler. Taket för avdrag höjs till 75 000 kronor.
Skillnaden i skatteavdrag mellan de som arbetar och pensionärer tas bort. För en person över 65 år med en månadsinkomst på 21 000 kronor innebär förslaget en skattesänkning på drygt 800 kronor per år.

Utegångsförbud
För att mildra coronas effekter förlängs det nedsatta arbetsvillkoret för att få a-kassa i två år. Även de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna i a-kassan förlängs med två år.

Unga brottslingar kan nu dömas till nya sorters straff, när inte ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt. Straffet kan till exempel bestå i att ungdomen inte får lämna bostaden under helgkvällar och att ungdomen förbjuds att vistas på vissa platser. Att straffet efterlevs kollas med elektronisk fotboja.

Det blir tuffare lagar för vapenbrott. För att komma åt så kallade bilmålvakter, alltså personer som står som ägare bilar som används av andra, ska bilar med 5 000 kronor i obetalda böter få användningsförbud.
Från och med den 1 januari är banker som har inlåning från allmänheten som överstiger 70 miljarder kronor skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster. Bankerna eller andra institut som har betalkonton för privatpersoner ska hålla med platser för kontantuttag, och banker som har företagskunder måste ta emot dagskassor.

Lägre TV-avgift
Bolagsskatten sänks till 20,6 procent, och möjligheten för vissa enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna när en första person anställs blir permanenta.

Den som vill flyga drönare behöver ett ”körkort”, eller ett bevis på att man har behörighet.

Till sist höjs avgiften för att skaffa pass från 350 kronor till 400 kronor, medan tv-avgiften sänks med 67 kronor per år och per person.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *