NYHETER 2020-06-12 KL. 08:55

Hästen hjälper till att få fart på snacket

Av Hege

Hästen hjälper till att få fart på snacket

Värmen och rörelserna hjälper till vid talträningen

Går det att utveckla sitt tal – på hästryggen? Ja, säger Anna Wetterberg som använder hästar i sitt arbete med att utveckla talförmåga i Vallentuna.

Först kommer Viktor, 3,5. Sedan kommer hästen Alva – med en avsevärt mycket större kroppshydda än den lilla pojken, men hon låter sig lugnt ledas.

Vi befinner oss på en gård i Ledinge, där den ideella verksamheten Lära med djur håller till. Sedan tre månader tillbaka erbjuds här även inriktningen Talutveckling med djur, som ska hjälpa barn att utveckla språket.
Logopeden Anna Wetterberg lyfter upp Viktor på hästryggen och ger honom en liten plastfigur.
– Vad är det för något?, frågar hon Viktor.
– En fladdermus, svarar han förtjust.

Den lilla ryttaren sitter inte i en sadel, utan på en vojlock, ett sorts tygstycke som hålls på plats med en gjord med handtag.
– Det påverkar barnet, att känna hästens värme. Att hästens rytm i skritt är välgörande på många sätt är något som vi vet. Har man spring i benen får man mycket input av att hästen rör sig, och är man avskärmad kan man vakna lite av att rida. Det kan också vara härligt för ett barn att komma upp i nivå genom att sitta på en häst, berättar Anna.
Det gäller förstås att ha mycket lugna och snälla hästar som tålmodigt gör det som ledaren kräver av dem. Nu stannar Anna hästen Alva på en skogsväg och tar fram en bok.
– Nu ska vi se om du kommer ihåg de här djuren. Kan du fladdra som en…
– Fjäril, säger Viktor och fladdrar med armarna.


igcaption>PEDAGOGISK LÄROPLATS. Hästryggen är ett bra plats att lära sig nya saker på.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Haj i diket
Han kan också pipa som en mus. Men så börjar arbetshästen i hagen intill springa, och det blir mer intressant.
– Titta, Lego springer!

Anna berättar att det just är sådant som är bra med att vara ute i naturen med djur, i stället för att sitta på ett kontor hos logopeden.
– I vanliga fall blir situationen hos logopeden konstruerad. Här tar vi med träningen ut i verkligheten, och det blir mer avslappnat än vid ett bord.

Nästa samtalsämne blir diket som går under vägen.
– Tror du att hajarna är där i dag? frågar Anna.
– Nej, men krokodiler, säger Viktor.

När Alva vänt mot stallet vill Viktor rida bak och fram. Sedan är det dags att se om alla plastdjuren som Anna har med sig kan få rida på Alva genom att de kläms fast under gjorden.

Väl tillbaka på gården ska alla djuren bada i en hink, enligt traditionen för Viktor och Anna.
– Jag tror inte alltid att de märker att vi tränar på ord och språk. Det är mer en lek, säger Anna.
Att Viktor är här i dag beror på att han har en försening i språkutvecklingen. Han går dels till regelrätta träffar med logoped, men eftersom mamma Mikaela är en hästtjej nappade hon på idén med att använda djur i talträningen.
– Viktor älskar det här! Det kommer nya ord hela tiden. Vi ville gärna att han skulle lära sig några ord som kan hjälpa oss i vardagen, som hans namn – och det kan han nu. Det är fantastiskt vilken inverkan det haft, säger Mikaela.

Hon får inte följa med på talpromenaderna, och när hon får höra att Viktor använder ord som krokodil och dinosaurie lyser det i hennes ögon.
Anna är noga med att säga att även om hon är utbildad logoped så är den här verksamheten mer ett komplement för barnen.
– Här har jag inte verktyg för att bedöma barnen som det går att göra på kontoret. Det är viktigt att barnen undersöks så att det inte finns till exempel fel på hörseln.

Viktor är i helt inne i sitt äventyr med hinken, vattnet och de små plastdjuren. Vithajen hjälper en ko, och sedan blir det en virvel i vattnet. Dagens lektion är slut.

Fakta/Lära med djur:
Lära med Djur är en ideell förening som bedrivs på en gård i Ledinge i Vallentuna. Hit kan människor med funktionsvariation och som är beviljad insatsen via kommunen komma på daglig verksamhet enligt LSS (lagen om särskilt stöd för funktionshindrade). Då arbetar man på individanpassad nivå med gårds- och djurrelaterade uppgifter.

Här finns även Läsa med Djur, där hästar, hundar, marsvin och kaniner lugnar den som övar på att läsa. Alla som vill kan vara med. För att vara med på Talutveckling med Djur ska man ha varit i kontakt med logoped som kan göra en tal och språkutredning.