Hoppfull lunch på Tuna Torg

Hoppfull lunch på Tuna Torg

Foto: Roffe Andersson

31 sekunder rörelseglädje i centrum

I fredags överraskades besökarna i Vallentuna centrum av en flashmob. Plötsligt började ett hundratal personer dansa disco för att sedan göra så många jumping jacks de kunde på 31 sekunder.

–Vi hade bjudit in våra anställda till det här, säger Marie Ivarsson som är samordnare för kommunens Idrott- och kultursatsning. Jag tycker de var jättemodiga som ställde upp och tog tid från sin lunchrast för det här, för de visste inte innan vad de skulle göra. Allt vi sagt var att vi skulle samlas på torget i centrum för att dra uppmärksamhet till att vi deltar i en kampanj för ungas hälsa.

Kampanjen som heter Upp och hoppa har initierats av kronprinsessparets organisation Generation Pep.
–Den går ut på att man ska göra så många jumping jacks som möjligt på 31 sekunder, och sedan utmana andra på sociala medier att slå det. Man kan göra det ensam eller tillsammans med vänner, kollegor eller familj.

Satsar på rörelse
Att det är just 31 sekunder är för att kampanjen startade den 31 januari
–Vallentuna satsar mycket på kultur och rörelse för unga, och vi har ett bra samarbete med Generation Pep, säger Marie. Bland annat så var ju prins Daniel på besök i Hagaskolan och på Sports Club i höstas. Genom Generation Pep så får vi tips och idéer från andra kommuner, och de får tips från oss. Bland det vi vill berätta om är att alla elever i årskurs 2 och 3 får en lektionstimme i veckan för göra något i samarbete med biblioteket eller en kultur- eller idrottsförening.

–Det kan vara allt inom musik, teater eller idrott. Och i årskurs 7 -8 så får eleverna i de kommunala skolorna och i Vittraskolan 80 minuter i veckan då de åker ut till olika föreningar och aktiviteter på samma sätt. Det är nära 2000 elever totalt. Nytt är också att sedan förra terminen får alla elever i förskoleklass gratis simundervisning,

Hur många hopp klarade de kommunalanställda av? Enligt egna uppgifter var det mellan 44 och 56 hopp, men vill du kontrollräkna finns film från både dansen och hoppandet på Vallentuna Nyas Facebooksida.

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *