Hundra sommarjobbare fick besked i förra veckan

Hundra sommarjobbare fick besked i förra veckan
Stylish Young Professional Checking Smartphone, Legs on Table While Working on Summer Vacation at Office

JOBBSLAPPA. Den här mannen är nog ingen bra förebild, men ett kul motiv för en redaktör som ska bildsätta en artikel om sommarjobb.
Foto: ADOBE

Av de 340 sökande till kommunens sommarjobb är det 100 som fick positivt besked i förra veckan. Men ingen kommer att få jobba inom äldreomsorgen på grund av covid-19.

I dag får 100 ungdomar glada besked – de har fått sommarjobb inom kommunen. De resterande 240 som får negativt besked står kvar på reservlistan.
– Vi kan få statsbidrag för att ordna fler jobb. Men vi kan inte säga några siffror ännu, säger Malin Bjelke, sommarjobbshandläggare på kommunen.
Covid-19 har ställt till det även när det gäller sommarjobb. Inga ungdomar tas emot på äldreboenden, och ingen under 18 kommer att få jobba på förskolan i sommar.
– Enligt Arbetsmiljöverket är det en stor risk att bli smittad av covid-19 i förskolan, och den som är under 18 har särskilt skydd enligt arbetsmiljölagen, säger Malin Bjelke.

I stället har platser hittats inom fritids och vaktmästeri på skolor. Även samhällsbyggnadsförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen tar emot fler.
– Det handlar mycket om skräpplockning, klottersanering och vaktmästarsysslor. Exakt vad det handlar om kan vi inte säga, det är väldigt sent påkommet detta, säger Malin Bjelke.
Dessutom kan ungdomar välja entreprenörskap. Då får sommarjobbaren ett startbidrag på 2 000 kronor och utbildning, och sedan ska hen driva företag i några veckor. Förra året fanns bland annat företag som tog fram ett klädmärke, ett annat jobbade med återvinning.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *