Ingen majbrasa vid Gustavs udde i år

Ingen majbrasa vid Gustavs udde i år

SLUTELDAT. Det är många måsten och stort ansvar för den som vill arrangera en majbrasa, så i år blir det ingen på Gustavs udde.
Foto: ADOBE

Brist på frivilliga och folk har svårt för att sköta sig tillräckligt väl

–Vi anordnar ingen majbrasa vid Gustavs udde i år. Vi har definitivt lagt det på hyllan. Nu får någon annan ta över.

Det säger Anna Sigrid Pettersson, ordförande i Bällsta villaägareförening som de senaste 10-12 åren sett till att en valborgseld lyst upp kvällshimlen vid Gustavs udde. Men nu är det alltså färdigeldat för villaägareföreningen.

Det finns två skäl till beslutet. Det ena är att det är svårt att få folk att ställa upp med allt som behöver ordnas för att få en majbrasa på plats.
–Det är ett väldigt tjat för att få folk att ställa upp. Det behövs till exempel risvakter som bevakar vad som läggs på brasan, så att det inte läggs dit bildäck eller ett kylskåp, säger Anna Sigrid Pettersson.

Det andra, som gjort att Bällsta Villaägareförening definitivt kastat in handduken, är att folk helt enkelt struntar i regelverket kring vad som får läggas på brasan och när.
–Vi lägger lappar i allas brevlådor och förra året stod det klart och tydligt att brasan byggs den 30 april mellan klockan 9.00 och 17.00. Alltså på Valborgsmässoafton. Ändå sågs en traktor redan den 12 april dumpa ett stort fång träd på gräsmattan – på fel ställe dessutom. Det gjorde att föreningen fick ägna sex timmar åt att flytta högen så att den skulle komma på rätt ställe.

Trädstammar på brasan
Inte nog med detta. Den 29 april, när en person satt och vaktade brasan sågs flera släpkärror med skräp, vända och åka därifrån.
–Jag förstår inte den här moraliska flexibiliteten. Vad är det för fel på folk, säger Anna Sigrid Pettersson upprört.
–Det fungerar till exempel inte att lägga trädstammar på brasan. Det tar alldeles för lång tid innan de brinner ner.

De senaste fem åren har Bällsta FF varit en god medarrangör i valborgsfirandet, säger Anna Stina Pettersson. De har stått för brandvaktning, sålt fika och städat dagen efter och på så vis fått in pengar till sin verksamhet. Villaägareföreningen har därför frågat Bällsta FF om de skulle kunna tänka sig att ta över.

–Vi har haft ett jättebra samarbete under flera år. Det har varit ett fotbollslag som både har varit med under valborgskvällen med försäljning och så vidare, och arrangerat Bällstadagen. Vi hade velat ha kvar det som det var, att vi hjälpte till vid Gustavs udde, säger Torbjörn Johansson, ordförande i Bällsta FF.

Arrangören kan bestraffas
Han berättar att föreningen noga övervägt frågan och gjort en riskanalys, innan de bestämde sig för att tacka nej.
–Vi såg att vi har svårt att ta hela arrangemanget. Det är överlag svårt att få föräldrar att engagera sig i föreningen, även med enkla uppdrag. Om man inte har en stor organisation på plats leder det till en för stor risk, vägt mot den förtjänst vi får, säger Torbjörn Johansson.

–Förra året förändrades också det här med tillstånd för att elda. Det innebär mer ansvar, en ansökningsprocess hos polisen och kommunen och att enskild person står som ytterst ansvarig, något som skulle hamna på mig som ordförande i så fall. Säg att det skulle läggas fel saker på brasan, då är det arrangörens ansvariga person som bestraffas.

Både Anna Sigrid Pettersson och Torbjörn Johansson beklagar att det inte blir någon majbrasa vid Gustavs udde i år.

–Det är en jättefin tradition och vi tycker att det är positivt när barn och vuxna jobbar tillsammans. Men vi har även andra frågor lokalt som vi satsar på istället, som att få fler tjejer att engagera sig i idrott, säger Torbjörn Johansson.

Bällsta villaägareförening har även ställt frågan om att ta över arrangemanget till Vallentuna Scoutkår, men inte hört något från dem.

–Det är så tråkigt att en fin, demokratisk och generös tradition som valborg, som varken har en särskild klädkod eller matkod, utan alla kommer som de är och stannar så länge de vill, inte kan fortsätta vid Gustavs udde, säger Anna Sigrid Pettersson.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *