INSÄNDARE 2022-11-17 KL. 08:40

Insändare: Kvinna, liv, frihet! Vi stödjer de iranska kvinnornas kamp

Av Socialdemokraterna i Vallentuna

Insändare: Kvinna, liv, frihet! Vi stödjer de iranska kvinnornas kamp
Sandra Rudeberg (S). Foto: Pressbild

Socialdemokraterna i Vallentuna fördömer å det starkaste de brutala övergrepp som nu sker mot befolkningen i Iran och särskilt mot de kvinnor och ungdomar som kämpar för sin frihet och sin rätt att leva ett liv utan diskriminering, förtryck och våld.

Den 16 september mördades Jina Amini, även omskriven som Masha Amini, av iransk moralpolis efter att hon burit slöja på fel sätt. I det fundamentalistiska Iran styr sharialagar vilket innebär flera begränsningar av befolkningens frihet. Bland annat måste kvinnor bära slöja och utrymmet för att välja själv är obefintligt.

Mordet på Jina Amini var startskottet för en ny feministisk revolution. Gator och torg är fyllda av människor som står upp mot de religiösa ledarna och för frihet och liv. De som går i fronten för frihetskampen är de som själva är mest utsatta för diskriminering, förtryck och våld – nämligen de unga kvinnorna i Iran. De kräver förändring och de kräver rätt till sin egen kropp och sina val.

Protesterna har mötts av brutalt våld, massarresteringar och skarpa skott på öppen gata. Men folket viker sig inte och deras kamp måste vara vår!
När de unga kvinnorna i protest ropar ”Kvinna, liv, frihet!” skakar grunden för Irans regim.

Nu behövs att de protester som pågår inom och utanför Iran följs upp i konkret handling av det internationella samfundet för att denna revolution inte ska resultera i ett ännu mer slutet Iran. Alla människors rätt till frihet och trygghet är helt grundläggande och det internationella samfundet måste med full kraft fördöma den iranska regimens agerande och ge sitt fulla stöd till flickornas och kvinnornas kamp för att leva sina liv i frihet.

Sandra Rudeberg
Socialdemokraterna i Vallentuna