INSÄNDARE 2023-08-31 KL. 07:50

Insändare: Skolverkets riktmärken förbises gravt i Vallentuna kommun

Av Vårdnadshavare med funderingar

Insändare: Skolverkets riktmärken förbises gravt i Vallentuna kommun
Foto: Adobe

Trygghet och omsorg är återkommande ledord på Skolverkets riktlinjer för förskolan som skriver:

”Förskolan ska erbjuda barnen en trygg omsorg och har en viktig roll för att bidra till att grundlägga barnens trygghet och självkänsla.”

Det finns även riktlinjer att förhålla sig till för att kunna erbjuda en lagom stor barngrupp.

Skolverkets riktlinjer: ”För barn mellan ett och tre år kan ett riktmärke för barngruppens storlek vara sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år kan ett riktmärke vara nio till 15 barn.

Riktmärkena är inte tvingande. De ska användas som något att förhålla sig till och vara ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper.

Om du som förälder har funderingar över barngruppens storlek på ditt barns förskola kan du kontakta förskolans rektor.”

Så ja, jag har funderingar till kommunens rektorer, och många föräldrar, pedagoger och barnskötare med mig (hej tidigare insändare!).

Jag har nämligen inte hört ett enda gott exempel på en förskola med lagom stora barngrupper inom Vallentuna kommun. Det är ca 10 antal fler barn, per barngrupp (!) Så man har helt enkelt kört ihop 2 lagom barngrupper till en stor på varje avdelning, vilket blir billigt!

Det blir väldigt tydligt att varje barn är mycket värdefullt, det vill säga desto fler barn, desto fler guldpengar till privata ägare, rektorer och Vallentuna kommun.

Vad är planen framåt? Skolverkets rekommendationer bör efterföljas och vara något man kan vila tryggt i som barn, pedagog, förälder och samtidigt stoltsera med som kommun. I kommunen byggs det hus, ja hela områden för nya barnfamiljer, men barnen får inte en trygghet och omsorg som håller måttet, ja, långt under lagom.

Jag är så upprörd att mina ord tar slut här, så jag väljer att luta mig mot en trygg hand i vinstdrivande tider och avslutar min text med Astrid Lindgrens alltid så kloka ord.

“Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren utöver att roa mina späda läsare, så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det svåraste. Överallt missbrukas makt.”

/Vårdnadshavare med funderingar