INSÄNDARE 2023-02-23 KL. 07:55

MP: Inför en kommunal verkstad för reparation och återbruk

Av Miljöpartiet i Vallentuna

MP: Inför en kommunal verkstad för reparation och återbruk
Jenny Thörnberg (MP). Foto: Privat

Tänk om du får ett hål i en byxa, du behöver byta slang på cykeln, sy ihop en väska, fixa en dragkedja som kärvar eller du borde byta strömbrytaren till bordslampan för att den krånglar.

Små enkla saker som man egentligen borde kunna göra hemma, men du har inga verktyg. Samtidigt är det inte tillräckligt stora fel för att lämna in på en verkstad, för då blir för dyrt. Det är svårt att lägga över 500 kr i reparationskostnad för en pryl som kanske bara kostat några hundringar.

Vad gör du då? Jo, risken är ju att när prylen är billig men bara lite trasig att du kasserar den och köper en ny. Detta är ju bara fel ur så många synvinklar, det blir dyrare för dig, sämre för miljön och ökar på vårt växande sopberg.

Vi har ett förslag för att det inte ska bli så. Kommunen, dvs vi själva alla skattebetalare gemensamt, tillhandahåller en verkstad dit du kan gå och laga dina byxor, där du kan låna en symaskin, kanske betala någon tia för material men göra jobbet själv. Du har till exempel en stol vars ben behöver skruvas ihop men du har ingen skruvdragare och inget lim och vet inte riktigt hur man gör. Det är lugnt, för på tisdagskvällar finns det en person som kan hjälpa dig fixa stolen. På torsdagar finns en elektriker på plats för att fixa enklare eljobb, som att byta sladden på lampan och så vidare.

Verkstaden behöver inte vara öppen jämt, det kan vara några timmar i veckan på eftermiddagar/kvällar, någon helg. Kanske dela lokal med fritidsgårdarna eller kommunens secondhand och dagliga verksamhet, där detta skulle kunna vara en del i deras arbete.

I lokalen finns enklare verktyg för reparation, symaskin och material etc. Det är viktigt att det finns kunnig personal på plats som kan hjälpa till, i alla fall ibland.

Vi i Miljöpartiet de gröna tror att detta kunde vara en relativt billig investering som faktiskt ger massor tillbaka till våra kommuninvånare både ekonomiskt, socialt och miljömässigt utan att det inkräktar på de som livnär sig på att reparera saker, snarare tvärtom, ju mer du reparerar desto mer reparerar du nog även hos proffsen såsom skomakare och cykelreparatören.
Kanske förstår vi till och med värdet på prylar bättre och uppskattar en hantverkare som gör ett bra jobb och vågar lämna in större saker. Kanske är det här första steget till ett samhälle där återbruk och reparationer blir det nya gröna. Ett cirkulärt samhälle där prylar får ett längre liv och vi inte tär på jordens resurser och minskar vårt klimatavtryck.

Jenny Thörnberg
Gruppledare i Miljöpartiet de Gröna i Vallentuna