INSÄNDARE 2023-05-04 KL. 08:10

Nej tack, Vänsterpartiet - Gratis är inte alltid gott

Av Liberalerna Vallentuna

Nej tack, Vänsterpartiet - Gratis är inte alltid gott
Foto: Adobe

Liberalerna instämmer med Vänsterpartiet i att Vallentunas ideella föreningar utför en ovärderlig social insats och ett viktigt folkhälsoarbete. Däremot är vi oense med Vänsterpartiet om det bästa sättet att bedriva offentlig verksamhet.

Vänsterpartiet brukar anse att gratis är gott, och därför bäst. Vi brukar istället landa i att det blir bättre när en liten avgift, även om den ligger långt under de faktiska kostnaderna, tillåts styra beteenden. Det leder helt enkelt till ett bättre och effektivt utnyttjande av en gemensam och begränsad resurs, i detta fall hallar och planer, som inte bokas upp mer än de behöver.

Genom en liten avgift för att hyra idrottshallar och -planer minskar risken för överbokningar och på så sätt får fler barn- och unga möjlighet att idrotta. Och det vill vi alla. Vår grannkommun Sigtuna införde av detta skäl hyra för sina planer och hallar. Helt enkelt för att undvika oanvända tider och för att det skulle bli bättre för barn- och unga.

I Vallentuna betalar Alliansen ut cirka 3,4 miljoner per år i föreningsstöd. Aktivitetsstödet till de bidragsberättigade föreningarna höjdes förra året.

I Vänsterpartiets förslag om nolltaxa ska det införas straffavgifter om man inte avbokar oanvända tider och det hela ska finansieras med en skattehöjning på två miljoner kronor. Nyttan är alltså tveksam. Det finns bättre sätt att stötta föreningslivet.

Nej tack, Vänsterpartiet.

Ylva Mozis (L),
ordförande i fritidsnämnden