INSÄNDARE 2024-02-22 KL. 09:00

S: Fria arbetsskor - en självklarhet – inte för alla

Av Jerri Bergström

S: Fria arbetsskor - en självklarhet – inte för alla
Jerri Bergström (S) oppositionsråd. Foto: Pressbild

I måndags så avslog Alliansen vårt förslag om att de som jobbar inom vård och omsorg i kommunen ska få tillgång till fria arbetsskor. Skor som skyddar mot halka, belastningsskador etc. Skor som slits hårt och som arbetstagarna idag måste betala själva. Arbetstagare som många gånger är samma som de med de lägsta lönerna och tuffaste arbetsförhållandena i kommunen. Det är inte okej.

På de manligt dominerade arbetsplatserna i kommunerna är gratis skor en självklarhet. För yrkesgrupper som maskinister, anläggnings- och parkarbetare gäller Arbetsmiljöverkets regler om skyddsskor. Men, på de kvinnodominerade arbetsplatserna tvingas däremot lågavlönade undersköterskor och barnskötare att betala för sina arbetsskor själva. Så är det för majoriteten av personalen i vård, omsorg, förskola och skola. Trots att de i jobbet går långa sträckor på betonggolv och asfalt, i alla slags väder och under alla årstider, med stora risker för belastningsskador, halk- och fallolyckor.

På sikt ger gratis arbetsskor i välfärden en samhällsekonomisk vinst, då det bidrar till att minska sjuktalen. Arbetsskor minskar belastningsskador, förslitningar, halk- och fallolyckor, arbetsskador och arbetsorsakade besvär. Arbetsskor i välfärden är också en fråga om hygien och smittsäkerhet. När privata skor används i jobbet, vilket de gör idag, ökar risken för smittspridning.

Alla, oavsett kön, behöver bra arbetsutrustning. Därför kommer Socialdemokraterna tillsammans med Kommunal fortsätta att driva rätten till fria arbetsskor.

Jerri Bergström, Socialdemokraterna i Vallentuna