INSÄNDARE 2022-06-09 KL. 14:00

(S): Lärarlönelyftet står kvar och inte en krona mindre

Av Socialdemokraterna i Vallentuna

(S): Lärarlönelyftet står kvar och inte en krona mindre
Foto: Privat

Den socialdemokratiskt ledda regeringen införde 2016 lärarlönelyftet. Ett statsbidrag på 3 miljarder som alla kommuner har kunnat söka för att hjälpa till att höja lärarnas löner, inklusive i Vallentuna. Statsbidraget har kunnat ge cirka 67 000 lärare löneförhöjningar.

Från år 2023 stuvar regeringen om bland statsbidragen till skolan, men inte en krona mindre kommer gå ut till landets kommuner. Lärarlönelyftet bantas alltså inte utan istället läggs det ihop med likvärdighetsbidraget, som betalas ut automatiskt till Vallentuna kommun. Vilket kommer ge kommunen mindre kostnader för administration.

Det här behöver vi påtala då Liberalernas Ylva Mozis försöker vinna väljare genom att kritisera Socialdemokraterna för att inte prioritera lärarna. Socialdemokraterna införde lärarlönelyftet 2016. Uppdraget om lärarlönelyftet står kvar och inte en krona mindre kommer gå till kommunen nästa år.

Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen har Vallentuna kommun under de senaste åren fått hundratals miljoner i ökade statsbidrag. Samtidigt sparade den styrande alliansen i Vallentuna 210 miljoner förra året och årets prognos pekar på ett överskott på minst 100 miljoner.

Pengar finns därmed i Vallentuna kommun. Om det moderatledda styret i Vallentuna tänker skära ner på lärarnas löner, ja då får man själv titta sig i spegeln för att hitta den skyldige.

Sandra Rudeberg (S), 2:e vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden