INSÄNDARE 2023-09-21 KL. 08:04

S: Varför tvingar vi våra barn att resa i onödan när vi har ishallar att nyttja lokalt?

Av Socialdemokraterna Vallentuna

S: Varför tvingar vi våra barn att resa i onödan när vi har ishallar att nyttja lokalt?
Foto: Adobe

I kväll lämnar vi, Socialdemokraterna i fritidsnämnden, in ett nämndinitiativ som vi anser vara av stor vikt för våra barn och ungdomar i samhället. Vi vill se till att våra ishallar hålls öppna under längre perioder och därigenom ge våra barn möjligheten att delta i aktiviteter som exempelvis konståkning.

Under vintermånaderna är ishallarna ofta ett nav för gemenskap och fysisk aktivitet. Barn och ungdomar från olika bakgrunder samlas för att utöva sin favoritsport eller hitta nya intressen på isen. Tyvärr står vi inför en utmaning: de korta issäsongerna i våra ishallar innebär att många barn inte kan delta så mycket som de skulle vilja.

För att rätta till detta har vi nu lämnat in ett nämndinitiativ som syftar till att starta en utredning om hur vi kan förlänga issäsongen och hålla åtminstone en ishall öppen för våra barn och ungdomar. Vi inser att många familjer inte har möjlighet att ta sig till ishallarna med bil eller har andra transportmöjligheter.

Detta får inte vara ett hinder för våra barn att delta i aktiviteter som ger dem glädje, fysisk träning och kamratskap.

Vi förstår att många familjer inte har tillgång till bil eller andra transportmöjligheter som gör det enkelt att ta sig till ishallar i andra kommuner. Transportera sig flera gånger i veckan med flera bilar är inte bara ohållbart ur miljösynpunkt, det är också i strid med våra ambitioner att göra Vallentuna till en grön och hållbar kommun. Vi måste agera i linje med våra värderingar och det ansvar vi har gentemot framtida generationer.

Vallentuna har potentialen att vara en förebild och sätta standarden för andra att följa. Låt oss tillsammans göra det möjligt för våra barn att njuta av längre issäsonger samtidigt som vi värnar om vår miljö.

Socialdemokraterna i Fritidsnämnden

Salam Bashi

Marita Ljungberg

Anna Collin Lidesköld

Henrik Eklund