INSÄNDARE 2022-09-01 KL. 10:30

Snåla regler när familjen blir större

Av Insändare

Snåla regler när familjen blir större
Foto: Adobe

Vallentuna. Familjeidyllen deluxe tänkte vi. Så kom barn nummer två och med den förändringen för hela familjen skulle även barn 1 vara hemma alla lov (Läs 9 veckors sommarlov...!) och max 25 timmar i veckan på förskolan. Alternativet var att gå endast 15 timmar i veckan och att gå på skolloven. Nu stramas även reglerna från Vallentuna Kommun ytterligare så att tidigare 2 veckors övergångsperiod tas bort. Direkt efter man fött sitt andra barn så ska första barnet alltså vara hemma betydligt mycket mer från förskolan.

Vill ni inte vara med era barn tänker du nu?

Jo det är såklart jättemysigt för oss vuxna, om än intensivt. Men den här insändaren handlar inte om mig utan den handlar om mitt förstfödda barn.

Det är en stor förändring att bli storebror eller storasyster. En detroniseringsprocess pågår som kan vara svår för ett litet barn. Att inte vara första prio längre är tufft, det tror jag även många vuxna storasyskon känner igen sig i. Det är kanske heller inte så utvecklande att kolla på tv medan mamma ammar...

Det finns en läroplan på förskolan, som barnet delvis missar, det finns roliga utflykter med kompisarna som barnet inte får följa med på och det finns flera vuxna på förskolan att vända sig till om man exempelvis tycker att det är jobbigt med en ny liten bebis.

Jag är otroligt tacksam över att mitt barn ändå tycker om sitt nya lilla syskon, men jag känner mig också väldigt otillräcklig många gånger när hen vill leka längre med kompisarna när jag hämtar, eller vill leka ute i parken vilket inte alltid är möjligt att få till när jag tar hand om vår lilla bebis. Mina tankar går även till de förstfödda barn där förändringsprocessen varit mer påtaglig. Man kan inte betala för fler timmar och är det planeringsdag eller liknande så får man vara hemma ännu fler dagar i veckan. Min man har varit hemma en dag i veckan för att hitta på något med vårt första barn de dagarna vi är hemma helt, men hur många kan ha det så lyxigt och det är inte heller så lönsamt för oss eller samhället med förlorade skatteintäkter...

Att detta system nämns av alla föräldrar vi möter i parken som ologiskt och mycket oflexibelt är anledningen till att jag skriver denna insändare. Vallentuna skulle kunna vara familjeidyllen deluxe men just nu känner jag och många nya flerbarnfamiljer med mig inte alls oss stöttade av kommunen och samhället när vi kanske behöver det som mest. Det finns kommuner med betydligt mer generösa och flexibla förskoleregler för nya syskon och det hade varit önskvärt att även Vallentuna kommun stöttar nya flerbarnsfamiljer.

/Besviken mamma