Klik venligst
INSÄNDARE 2021-09-09 KL. 17:09

VIMS firade Marias 151:a födelsedag

Av Vallentuna Nya

VIMS firade Marias 151:a födelsedag

VÄRT ATT FIRA. Maria Montessoris liv och värderingar var extra mycket i fokus under födelsedagen.
Foto: JENNY THÖRNBERG

Den 31/8 firade Vallentuna Internationella Montessoriskola att det var 151 år sedan Maria Montessori föddes!

Tack vare henne har de en montessoriskola med en pedagogik som utvecklar eleverna till att bli trygga och respektfulla individer med ett självledarskap.

Elever och lärare hade en heldag tillsammans med samtal om Montessoris liv och värderingar samt olika aktiviteter som gick i hennes anda kring fred, miljö och varför det är viktigt att varje människa ska få följa sin egna längtan och vad självledarskap är för något.

De pratade om varför hon blev nominerad till Alfred Nobels fredspris tre gånger och varför det är viktigt att vi är snälla och respektfulla mot varandra. Eleverna var intresserade av hennes livshistoria och att hon inte lät alla andras åsikter stoppa hennes längtan till att skapa en skola där eleverna också får följa sin längtan och får utvecklas till unika individer med en bra självkänsla och självförtroende.


figure>

En viktig sak som eleverna får lära sig är att utveckla förmågan till djup koncentration och att sätta sig själv i ett flow. Detta för att lära sig så mycket som möjligt. De får aldrig störa varandra utan vänta med att prata med varandra tills man är klar. Det är därför som vi inte avbryter eleverna med raster utan de tar en paus när de själva behöver det. Något som Maria Montessori tyckte var viktigt.

Att ta hand om skolmiljön och läromedlen är en viktig del i att utveckla det hållbara tänket.
Mycket av det läromedel som skolan köpt av andra montessoriskolor håller fortfarande tack vare att våra elever är varsamma om dem. Att undvika engångs saker och plast är viktigt även om det är en av de stora utmaningarna som de tampas med varje läsår. Det är viktigt att ha med eleverna i tänket på återbruk och minskad konsumtion. Maria Montessori kallade detta för cosmic education, förståelsen för hur allt hänger samman och att vårda vår planet.

Det var många viktiga och intressanta frågor och funderingar under dagen som de kommer att arbeta vidare med under läsåret.

Filippa Amanto