Julcheckar för 23 250kr – Räddar jul och vardag för många utsatta

Julcheckar för 23 250kr – Räddar jul och vardag för många utsatta

Foto: Peter Palmquist

Varje jul i tre år har Ica i Kragsta sålt julcheckar värda mat för 250 kronor. Checkarna ges till till Svenska Kyrkan i Vallentuna som under året delar ut dem till behövande.

I år sålde man 93 checkar värda totalt 23 250 kronor.
–Det kommer göra stor skillnad för många, säger Maywor Åkerman som är diakon i kyrkan. Pengar gör ingen lycklig när man har tillräckligt, men om man har det svårt att få det att gå ihop gör det stor skillnad.

Skollov svåra för många
I tre år har Ica Kragsta och Svenska Kyrkan haft det här samarbetet
-Tidigare hade vi en julkasse med mat att dela ut, men det blev svårt att administrera och på det här sättet kan vi hjälpa till både under jul och andra tider på året. Har man en ansträngd ekonomi är födelsedagar och högtider extra kännbara, och det här kan göra att man slipper välja mellan mat och födelsedagspresent till barnen. Även skollov är besvärliga för många, för en ensamstående förälder med tre tonårsbarn kan det göra stor skillnad om de får mat i skolan eller om de ska äta hemma varje dag. Det är viktigt att man inte bara delar ut en check, utan det ska vara ett möte mellan människor på samma nivå och inte kännas som att det kommer uppifrån på givarnas villkor.

Det är bara Ica Kragsta som säljer julcheckarna, men kyrkan samarbetar också med många andra företag.
–Till det julfirande vi ordnar i Mathiasgården varje år är det många som bidrar med mat eller julklappar, och julklapparna barnen får är saker som finns på önskelistorna i år. Den här julaftonen kom det cirka 150 personer.

En matcheck kan göra att man slipper välja mellan mat och födelsedagspresent till barnen, säger Maywor Åkerman från Svenska Kyrkan.
Foto: Peter Palmquist

Omsätter tron i handling
Det är bara inför jul som man säljer matcheckarna, men för den som vill hjälpa till finns det flera möjligheter.
– Vill man hjälpa till ekonomiskt kan man till exempel skänka presentkort på bio eller ett årskort på Skansen som vi förmedlar vidare. Vill man göra något aktivt så kan man förstås anmäla sig som volontär för allt från kyrkkaffe till pilgrimsvandringar, och förstås till julfirandet.
–Däremot tar vi inte emot begagnade saker, utan då finns det andra aktörer man kan ta kontakt med.

Maywor tror inte att alla känner till att kyrkan har den här typen av verksamhet, men man försöker sprida informationen bland annat genom BVC, socialförvaltningen och psykiatrin.
–Den diakonala verksamheten är alltså kyrkans sociala arbete, och man skulle kunna beskriva det som kyrkans blodomlopp. Det är i handling vi visar att tror på det vi predikar, och det är i mötet med människor vi kan göra skillnad. Vi delar aldrig ut kontanter och man kan inte komma till oss varje månad för att få hjälp, utan det är vid enskilda tillfällen.

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *