”Julkalendern blir mer och mer spännande”

”Julkalendern blir mer och mer spännande”

I ”KLIPPRUMMET”. Fredrik jobbar med att klippa film i sina datorer.
Foto: PRIVAT

Vallentunabon Fredrik Alneng har klippt SVT:s julkalender ”Mirakel”

Ni har väl inte missat årets julkalender ”Mirakel” i SVT?

En magisk julsaga om de två 11-åriga flickorna Mira som lever nu 2020 och Rakel från år 1920, som genom ett svart hål gör en tidsresa och byter kropp och tillvaro med varandra.

Med på ett hörn 2017
När den här tidningen kommer ut är det den 11 december och halva julkalendern har snart sänts. En person som med säkerhet vet att avsnitten fram till jul bara blir mer och mer spännande är Vallentunabon Fredrik Alneng. Han är filmklippare och har klippt årets julkalender.
– Det händer mycket och blir många förvecklingar, både då och nu och det blir lite otäckt också. Det är mycket att se fram emot, säger Fredrik Alneng.
Årets julkalender spelades in från januari till första veckan i april. Två veckor innan inspelningens slut började Fredrik Alneng jobba med att klippa den och till midsommar var det klart. Han och klipparen Alexandra Litén klippte 12 avsnitt var. Fredrik avsnitt 1-4, Alexandra 5-8 och så vidare.
– Vi satt vägg i vägg på SvT och klippte. Det är alltid mycket roligare att jobba två. Man sneglar på varandra, kan låna bilder hit och dit och fråga varann. I början av varje avsnitt är det en kort resumé, så när jag skulle börja med avsnitt nio så behövde jag ha något från avsnitt åtta som hon klippt. Det gjorde att man fick bra koll på hela materialet.

Att klippa en julkalender är inte alltid enkelt. Det gäller att den är klar i tid och är det många visuella effekter som ska vara med, tar det extra tid. Så var det till exempel 2017 med julkalendern ”Jakten på tidskristallen”, där Fredrik Alneng var med på ett hörn som en av flera klippare.
–I den här kalendern är det inte så mycket effekter. De åker in i murstocken, då när de dras in i det svarta hålet, och de bilderna kan användas flera gånger.

Spelades in på slott
Julkalendern skulle ha filmats klart i mars, men på grund av pandemin och att några i filmteamet blev lindrigt sjuka, så fick de pussla ganska mycket och projektet försenades en vecka, berättar Fredrik Alneng.
– När de skulle filma hur Rakel, som hamnat i Miras kropp, åker rulltrappa i ett varuhus, så blev det tvärstopp att filma i köpcentrum. Istället hittade de en hotellobby som var ganska stängd och som funkade väldigt bra att filma i.
Var spelades julkalendern in, i studio eller på riktigt, i den här herrgården där Rakel bor 1920 och som är ett HVB-hem där Mira bor 2020?

– Gården är Ekebyhovs slott på Ekerö och där filmade de utanför. Vi ville få till mycket snö när det är 1920, men fick fuska till det. Köket och vinden är studio. Det skulle ju vara samma hus, men vissa saker skulle ändras och det ska se ut som att huset har åldrats 100 år.

Vad var roligast med att klippa julkalendern?
– Det var första gången jag jobbade i det här formatet, med korta avsnitt. De blir som små smycken, 13 minuter långa och det var roligt att se hur mycket man kan få ut, hur spänningen kan byggas upp, på dessa 13 minuter.
Vad var svårast med att klippa TV-kalendern?
– Att det var kort om tid. Ett avsnitt ska klippas på fem dagar, det är tajt. Men summa summarum var det väldigt kul och jag är jätteglad att jag fick vara med på den, och att vi var två som klippte parallellt 24 avsnitt, totalt över fem timmars speltid.

Som klippare är man ju en doldis, som tar vid när alla andra är klara.
– Ja, när kamerorna har stannat finns allt arbete kvar och då gäller det att hålla tungan rätt i mun. När ett avsnitt växer fram, då tänker man framför allt på publiken, på hur den kommer att reagera, säger Fredrik Alneng.

Fakta om årets julkalender i SVT:
Årets julkalender i teve heter ”Mirakel”. En ordlek, då den handlar om flickorna Mira och Rakel, som båda befinner sig i en stor herrgård men med 100 år mellan sig.

Ett forskarpar, Vilgot och Anna-Carin, har 2020 uppfunnit ett litet svart hål, som både ska rädda klimatet och göra dem rika.
Men vid en incident på labbet sticker det svarta hålet iväg och hamnar på herrgårdens vind.

Mira, 2020, och Rakel, 1920, sugs in i det svara hålet och byter kropp och plats med varandra.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *