Kenneth är mästare på att massera muskler

Kenneth är mästare på att massera muskler

KVALITETSSTÄMPEL. Kenneth blev en av de sex första massageterapeuterna att belönas med ett mästarbrev för sitt kunnande.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En av de allra första inom branschen att föräras ett mästarbrev

I år har de allra första mästarna i massage utsetts. Av sex stycken i Sverige heter en Kenneth Ericsson och bor i Vallentuna. Han bytte jobb och började massera när hans son gått bort.

– Jag är ganska stolt över att ha fått ett av de första mästarbreven, säger Kenneth Ericsson och visar upp diplomet hemma i radhuset i Vallentuna.

I 20 år jobbade Kenneth som elektroniksäljare. Det var mycket resor och alkohol. När sonen dog 6,5 år gammal fick Kenneth ett återfall i missbruk.
– Sedan frågade jag min dotter vad jag borde syssla med. Hon svarade ”massage, pappa, du är duktig med händerna”. Jag tänkte ”att hålla på och smeta in folk med olja, vad är det för något”, berättar Kenneth.
Men han började ändå på Axelsons massageskola, och blev nykter.
– Det var så mycket mer än jag trott. Vi har 600 muskler och 200 ben, och jag kände att jag såg mer. Jag kunde se orsaken till problemen.

Lång erfarenhet
Så småningom öppnade Kenneth en mottagning vid Mörby centrum, där han jobbar inte bara med massage utan även akupunktur, ultraljud och stretching.
– Sjukvården är ett lotteri. Och även om man får hjälp är det symtomen som behandlas, man får inte reda på vad de beror på.
Kenneth berättar att han sysslar med medicinsk massageterapi, som hjälper till med skador.
– Sedan finns det massageterapeuter som hjälper till under rehabilitering, och massörer som man går till i förebyggande syfte.

Gesäll- och mästarbrev har anor till 1700-talet, då en lärling (gesäll) gick hos en erkänt duktig hantverkare och lärde sig yrket. Efter några år i yrkeslivet kunde gesällen göra prov och därefter få sitt mästarbrev. Det finns mästarbrev inom till exempel hovslageri och sadelmakeri, men hittills har det alltså saknats inom massageyrket.

För att få mästarbrevet ska man dels ha arbetat med massage på heltid i cirka sex år, eller gjort motsvarande timmar. Dels ska man delta i en utbildning för att driva företag etiskt och effektivt.
– För mig är det viktigt att få en kvalitetsstämpel, vi måste höja yrkets status. Det finns de som går en helgutbildning och kallar sig massörer, men det kan ju indirekt vara farligt, anamnesen (sjukdomshistorian) är oerhört viktig, säger Kenneth.

Han skulle aldrig gå tillbaka till att sälja elektronik.
– Nej, det roligaste är att hjälpa människor. Att se glädjen när någon som har haft ont i 10-15 år får bort smärtan är så tillfredsställande.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *