NYHETER 2021-01-29 KL. 08:42

Kombo på gymnasiet - men mer tid i skolan för niondeklassarna

Av Hege

Kombo på gymnasiet - men mer tid i skolan för niondeklassarna

GILLAR OCH OGILLAR. Det är inte jättekul och det kan vara svårt att komma igång hemma, berättar Liam och Skrake.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna gymnasium inför nu en kombination av när- och fjärrundervisning. Och högstadierna fortsätter med undervisning både på distans och i skolan – nytt är att niorna garanteras mer tid i skolan.

Kombinationen av undervisning är något som både gillas, och ogillas, av eleverna. Det kan vara svårt att fokusera hemma och få hjälp när man behöver.

På grund av pandemin stängdes alla högstadieskolor i region Stockholm sista veckan före jul. När det sedan var dags för skolstart i januari, rekommenderades högstadierna att införa en kombination av närundervisning i skolans lokaler och digital fjärrundervisning. Skolorna har sedan dess valt att lägga upp undervisningen på lite olika sätt.

På Hagaskolan har högstadieeleverna haft två veckors undervisning på plats på skolan och en veckas distansundervisning per treveckorsperiod.
– Det har varit ganska bra. För mig är det lättare att fokusera på mitt arbete hemma. Det är lite trist att inte träffa folk men det gör inte jättemycket, man kan träffas på fritiden, säger Liam Simpson som går i åttan på Haga.

Men det är inte alla som fokuserar bättre hemma.
– Det är inte jättekul, ibland kan man inte fokusera alls och ibland kan man fokusera jättemycket. Man får inte den hjälp man behöver när man är hemma, säger Skrake Malmlund, även han elev i åttan.

Om Skrake fått bestämma hade det varit längre perioder hemma och längre i skolan.
– Det blir väldigt mycket hopp fram och tillbaka.

Det blir problem när ämnet känns svårt, säger Liam.
– Det kan vara svårt att komma igång, det blir att man inte orkar om det känns svårt utan bara sitter av lektionen.

"Vi pratar ihop oss"
Från i måndags, den 25 januari fram till 7 februari, gäller fortsatt en kombination av när- och fjärrundervisning i Vallentunas kommunala högstadier. Enda undantaget är Karbyskolan och Rosendalsskolan som liksom tidigare har undervisning för alla på plats i skolan. Friskolorna bestämmer själva hur de vill göra.
– Det är färre elever i Karby, och i Rosendal är det separata ingångar för varje klass, det finns inga stora elevhallar, så där ser man ingen risk för trängsel i skolgruppen, säger Susanna Falk, utbildningschef på Vallentuna kommun.

Nytt från den 25 januari är att niorna ska prioriteras för undervisning i skolan.
– Det är viktigt att de får mer tid i skolan nu när de går sista året och ska vidare till gymnasiet. För alla elever gäller att skolan handlar mycket om social tillhörighet och att inte få vara i en social kontext påverkar barn och ungdomar jättestarkt.

Om två veckor tas nästa beslut om högstadiet.
– Vi har valt att ta korta beslut för att hela tiden bevaka hur läget ser ut, utifrån vad Folkhälsomyndigheten säger, men vi pratar också ihop oss inom regionen, säger Susanna Falk.

Vallentuna gymnasium, som precis som andra gymnasium haft distansundervisning sedan den 7 december, planerar att återgå till närundervisning i så stor utsträckning som möjligt med start nästa vecka.
– 20-80 procent av eleverna ska vara på plats och alla garanteras 20 procent närundervisning, enligt rekommendationen från Region Stockholm, berättar rektor Johan Klintberg.

Att ungdomarna nu kan börja komma tillbaka till gymnasiet är för att smittspridningen har gått ner i Stockholmsregionen. Fortsätter det så, är tanken att gradvis trappa upp närundervisningen fram till 1 april.
– Det känns bra att kunna erbjuda undervisning på plats igen. Nationellt kommer det rapporter om att ungdomar mår dåligt av att vara isolerade. Det är också viktigt att ungdomar får röra på sig mer och interagera socialt, säger Johan Klintberg.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se